Aktörers samspel bakom ökade sjukskrivningar
Försäkringskassan meddelar att sjukpenningtalet fortsatte att öka under augusti. Jämfört med augusti i fjol har det stigit från 9,0 till 10,2 dagar. Enligt Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, beror förändringarna på en inneboende instabilitet i systemet.
Försäkringskassans statistik visar på en nästan obruten ökning av sjukpenningtalet sedan 2010, då siffran för det genomsnittliga antalet sjukdagar per år för de försäkrade var 6,0. I augusti var siffran 10,2 dagar, fördelade på 13,3 dagar för kvinnor och 7,1 för män.
”Utvecklingen drivs av många olika faktorer. Kvinnors sjukfrånvaro och psykisk ohälsa är fortsatt stora inslag”, säger Försäkringskassans utvärderingschef Jan Larsson i ett pressmeddelande.
I en ny forskarrapport skriver Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, att sjukförsäkringssystemet lider av en inneboende instabilitet. Även om samtliga aktörer var för sig handlar rationellt, kan instabiliteten medföra stadigt stigande eller stadigt sjunkande sjukfrånvaro. Detta påverkar diskussionen om vad som är motiverat att göra i den rådande situationen, skriver ISF.
Sjukfrånvaron i Sverige uppvisar en påfallande instabilitet, konstaterar ISF mot bakgrund av de stora svängningarna. Enligt rapporten är det svårt att föreställa sig att så kraftiga och snabba förändringar skulle återspegla en oberoende faktisk variation i arbetsförmågan hos de försäkrade.
ISFs övergripande slutsats är att är det några var för sig måttliga faktorer – ändrade regler för sjukersättning, vårdval och en stark kundorientering i Försäkringskassan – som, tillsammans med de systemeffekter som härrör från positiva återkopplingar, ligger bakom den kraftiga uppgången.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.