50 nya civila jobb hos polisen i Kiruna

TRAFIK2005-08-29

Ett 50-tal nya medarbetare kommer att rekryteras till polisen i Kiruna med start i vår. De nya tjänsterna är ett led i den automatiserade hastighetskontrollen med övervakningskameror.

Den automatiska fartkontrollen med kameror efter vägarna ska byggas ut och automatiseras. I dag måste polisen åka ut och manuellt ladda de ca 400 kameraskåpen med kameror och film. I praktiken innebär det att bara ett fåtal av dem faktiskt är igång och tar bilder av fortkörare.

Nu ska de befintliga kameraskåpen bytas ut och ytterligare närmare 300 sättas upp. I de nya skåpen sitter digitala kameror som via Vägverkets digitala nät är direktkopplade till polisen. På den nya enheten i Kiruna ska arbetet med att identifiera fortkörarna utföras av civilanställd personal.

200 000 bilder per år räknar man med att enheten ska kunna granska. Det är bara en begränsad andel av de fortkörare som under ett år kör förbi något av de närmare 700 kameraskåpen.

I dag leder ungefär 70 procent av bilderna till att den som kört för fort identifieras och bötfälls. Den nya tekniken ger högre kvalitet på bilderna och polisen hoppas att det ska leda till att fler identifieras. Det är föraren som är ansvarig för fortkörning, och den enklaste identifieringen är när bilens förare också är registrerad ägare och bilden från fartkameran kan jämföras mot körkortsregistret.

En statlig utredning ser just nu över möjligheten att göra ägaren ansvarig för fortkörning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA