41 professorer går emot ledningen
41 professorer vid Linnéuniversitetet sällar sig nu till kritiken mot ledningens förslag till ny organisation. I ett brev till universitetsstyrelsen skriver de att de inte vill ha det kommandostyre som föreslås.
I brevet till universitetsstyrelsen ifrågasätter de 41 professorerna organisationsförslagets lämplighet och nytta.
Förslaget går ut på att nuvarande 12 institutioner ska delas upp i 38. Fakultetsdekanerna ska bli prefekternas chefer. Syftet är, enligt rektor Stephen Hwang, att det ska bli tydligare ansvarsfördelning och beslutsstruktur.
I brevet hänvisar professorerna till organisationsforskning som visar att lyckade organisationsförändringar utgår från den kärnverksamhet som berörs. Och kärnverksamheten – undervisning och forskning – nämns knappt i de underlag som presenterats hittills, skriver de.
Professorerna menar att utgångspunkten för en ny organisation måste tas i de enskilda ämnenas specifika förutsättningar och inte i att få jämnstora enheter. De är kritiska till att det i förslaget inte går att se vem styrningen och makten kommer att utgå ifrån. Och de vill att det kollegiala inflytandet i nämnder och styrelser garanteras, likaså när dekaner och prefekter ska utses.
”Genom ett kollegialt styre får Linnéuniversitetet operativa arbetsgrupper med kompetens och erfarenhet av att leda arbetet i den akademiska kärnverksamheten”, skriver de.
Även ST är kritiskt till ledningens förslag till ny organisation. Annika Aronsson är ST-ordförande vid universitetet och anser att makten flyttas uppåt och koncentreras till färre personer. Igår, tisdag, togs en del av ledningens förslag upp på en mbl-förhandling. Den avslutades i oenighet. Hon är inte förvånad över professorernas brev.
− Men jag tycker det är starkt av dem att ifrågasätta arbetsgivaren.
Den 19 april ska Linnéuniversitetets styrelse fatta beslut om delar av universitetsledningens förslag till ny organisation.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.