Liten framgång på Linnéuniversitetet
När Linnéuniversitetets styrelse skulle besluta om en ny organisation fick personalorganisationerna draghjälp i rätt riktning. Enligt STs sektionsordförande Annika Aronsson stärktes de anställdas inflytande över tillsättningen av dekaner.
ST har tidigare i förhandlingar markerat att de är oeniga med Linnéuniversitets ledning om ett förslag till ny organisation som bland annat handlar om hur dekaner och prefekter ska utses.
Nu har universitetsstyrelsen haft uppe delar av ledningens förslag för beslut.
I ledningens ursprungliga förslag skulle dekaner utses efter ”hörande”, det vill säga en ganska svag skrivning som innebär att rektorn utser dekanen, men ska inhämta de anställdas synpunkter. Under universitetsstyrelsens möte beslutades i stället om en starkare skrivning som innebär att dekaner ska utses i samråd med anställda vid fakulteten.
− Det handlar om att personalen ska känna att de har ett inflytande. Nu blev det inte val, som många önskade, men den här skrivningen förstärker kollegiets inflytande. Sedan blir det STs sak att se till att det inkluderar all personal, säger Annika Aronsson.
Nästa steg i processen är att de nuvarande prefekterna ska föreslå en ny institutionsindelning till 2 maj. De nuvarande 12 institutionerna ska delas upp i 38.
− Det här kommer att påverka administrationen i allra högsta grad, men hur vet vi inte än, säger Annika Aronsson.
Dekan och fakultet
En dekan är högsta chef för en fakultet och ordförande för fakultetsnämnden. En fakultet ansvarar för forskning och utbildning inom en ämnesgrupp.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.