Annons:

400 flyttas till ny myndighet

UTREDNING2010-02-05

400 anställda vid Naturvårdsverket och Fiskeriverket berörs av ett utredningsförslag att inrätta en ny myndighet för havs- och vattenmiljöfrågor. Var den nya myndigheten ska ligga är oklart.

Generaldirektör Marie Hafström, tidigare bland annat chef för Kustbevakningen, har haft regeringens uppdrag att snabbutreda inrättandet av en ny myndighet för havs- och vattenmiljöfrågor. Utgångspunkten för utredningen har varit att den nya myndigheten ska ersätta Fiskeriverket och inrättas redan till 1 januari nästa år.

Den nya myndigheten ska ha ett övergripande ansvar för arbetet med att nå de miljökvalitetsmål som rör havs- och vattenmiljön och ha ett samlat ansvar för fysisk planering till havs. Myndigheten ska också ha en tillståndsgivande, reglerande och kontrollerande roll på fiskets område.

Marie Hafström föreslår att större delen av Fiskeriverkets nuvarande verksamhet förs över till den nya myndigheten. De uppgifter som rör vattenbruk som näringsgren, exempelvis fiskodlingar och utsättning av fisk, föreslås flyttas till Jordbruksverket. De delar av Naturvårdsverkets verksamhet som rör havs- och miljöförvaltning ska också föras till den nya myndigheten, liksom verksamhet kring sötvattenfrågor. Totalt berörs närmare 400 årsarbeten av förslagen.

Också de fem vattenmyndigheterna, som finns vid länsstyrelserna i Norrbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland och Kalmar, ska ingå i den nya myndigheten.

Utredaren har också granskat om uppgifter som i dag ligger på Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, Sveriges geologiska undersökning, SGU, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och Kammarkollegiet ska föras till den nya myndigheten. Men några sådana förslag presenteras inte i utredningen. Inte heller tar utredaren ställning till var den nya myndigheten ska vara lokaliserad.

Marie Hafström påpekar att erfarenheterna visar att omlokalisering leder till stora avvecklings- och omställningsbehov för personalen och omfattande nyrekryteringar. Fiskeriverket finns i dag i Göteborg och Naturvårdsverket i Stockholm. Utredningen påpekar att det kommer att finnas behov av ett väl fungerande samarbete mellan den nya myndigheten och Naturvårdsverket.

Stig Thörnqvist, ordförande för ST-avdelningen vid Fiskeriverket, tycker att det är en besvikelse att så många frågor kvarstår att lösa i nya utredningar. Var myndigheten ska ligga är inte klart, fiskerikontrollen ska eventuellt flyttas tillbaka till Kustbevakningen och Fiskeriverkets forskning och utveckling ska ses över och kanske föras över till högskolan.

– Vi behöver få klarhet i vad som ska hända och arbetsro. Fiskerikontrollen har utretts flera gånger, liksom forskningsverksamheten.

Han är kritisk till tanken att skilja fiskerikontrollen från den övriga fiskeriförvaltningen. Och på vissa forskningsområden har Fiskeriverket den bästa samlade kompetensen, framhåller han.

– Men vår forskning och utveckling har alltid varit ifrågasatt, och vi har problem med finansieringen. Det skapar i sin tur problem med många tillfälliga jobb och dålig arbetsmiljö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA