Annons:

18 myndigheter toppar miljöligan

MILJÖ2010-04-27

18 myndigheter tog hem full pott när Naturvårdsverket granskade deras miljöledningsarbete. Totalt har verket granskat 191 svenska myndigheter utifrån tolv kriterier.

Regeringen har beslutat att alla statliga myndigheter ska ha ett miljöledningssystem. Naturvårdsverket ska stödja myndigheterna i det arbetet och årligen redovisa en sammanställning av miljöledningsarbetet baserat på myndigheternas rapporter.

I årets redovisning har Naturvårdsverket inte bara granskat miljöstyrningsarbetet. Också miljöeffekter inom tre områden – tjänsteresor och övrig bränsleförbrukning, energianvändning och miljökrav i upphandling har undersökts.

Av 194 myndigheter med redovisningsansvar hade 96 procent kommit in med redovisning. Fyra myndigheter som ombildats har inte lämnat redovisning trots att de borde ha gjort det. Folke Bernadotteakademin, Högskolan i Skövde, Post- och telestyrelsen och Sametinget har underlåtit att redovisa, och länsstyrelsen i Jämtland kom in så sent att den inte finns med i sammanställningen. Men med några rapporter från myndigheter som inte var ålagda att rapportera blev det totala underlaget 191 myndigheter.

19 av myndigheterna är miljöcertifierade, fem fler än förra året. 96 procent av dem har upprättat en miljöpolicy, 82 procent har upprättat mål för de betydande miljöaspekterna och 76 procent av alla myndigheter har en handlingsplan.

Miljöstyrning

18 myndigheter med toppbetyget 12 av 12 möjliga

Banverket

Fortifikationsverket

Göteborgs universitet

Högskolan i Gävle

Kemikalieinspektionen

Lantmäteriet

Luftfartsverket

Mälardalens högskola

Naturvårdsverket

Statens fastighetsverk

Statens geotekniska institut

Statens jordbruksverk

Statens maritima museer

Statens veterinärmedicinska anstalt

Strålsäkerhetsmyndigheten

Sveriges geologiska undersökning

Sveriges meterologiska och hydrologiska institut

Vägverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA