150 friska miljoner för bättre hälsa

FRISKVÅRD2005-04-05

Utvecklingsrådets program Satsa Friskt inom staten är nu igång på allvar. I början av mars var 25 av totalt 150 miljoner kronor redan intecknade för olika arbetsmiljö- och hälsoprojekt.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

–Vi har kontakt med i stort sett alla stora myndigheter och räknar med att vid årets slut ha intecknat sammanlagt 60 – 70 miljoner kronor av pengarna, säger projektledare Åke Hedbom vid Utvecklingsrådet.

Arbetsgivar- och arbetstagarparterna inom staten kom i början av 2004 överens om att stödja myndigheternas arbete för att förbättra arbetsmiljön och sänka sjukfrånvaron.

Det tog lite tid innan Utvecklingsrådet nådde ut med information om programmet, men under hösten rullade det igång ordentligt.

Projektansökningar har kommit bland annat från Ams, Skatteverket, Kriminalvården, Banverket och CSN.

–Idag handlar det mycket om struktur-systemtänkande. Man vill helt enkelt bygga upp långsiktigt hållbara sätt att hantera arbetsmiljö- och hälsofrågor inom myndigheterna, förklarar Åke Hedbom.  

Satsa friskt

o Utvecklingsrådet kan ge myndigheter stöd till projekt i form av pengar, experthjälp med mera. Projekten ska vara förankrade hos myndighetens ledning och drivas partsgemensamt. Myndigheten ansvarar själv för projektarbetet, men Satsa Friskt hjälper till med att sprida erfarenheter till andra myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA