Varning för nollavtal

LEDARE: LEDARE JAN-ÅKE PORSERYD2003-12-16
Av:  Jan-Åke Porseryd

En ny typ av centrala löneavtal håller på att växa fram på den svenska arbetsmarknaden. Nollavtal, innehållslösa avtal utan några som helst pengar; avtal som anger att lönen ska vara en sak mellan den enskilde och arbetsgivaren.
Ju fler dessa avtal blir, desto större är risken att vi går mot en arbetsmarknad med ensidig arbetsgivarmakt och abdikerande fackliga organisationer.
Det är en alarmerande utveckling för alla som ser facket som en solidaritetens och rättvisans bastion.

Det senaste avtalet med denna inriktning slöts nyligen för 46 000 akademiker i kommuner och landsting, mellan AkademikerAlliansen (nitton Saco-förbund) och Kommun- och Landstingsförbunden.
Avtalet löper på fyra år fram till den sista mars 2005. För 2002 anges utrymmet till två procent, men för de övriga tre åren finns inget centralt utrymme alls.
”Lönen ska sättas i dialog mellan chef och medarbetare utifrån krav, förväntningar och uppsatta mål och resultat. Det räcker inte med att chefer talar om för facket varför individen får en viss lön, det ska chefen diskutera och motivera direkt till varje medarbetare, förklarar Birgit Hansson, ordförande i Psykologförbundet och ordförande i Alliansens representantskap.
Det är överhuvudtaget inte tal om några individgarantier. Löneökningarna ska uppenbarligen gå till den som arbetsgivaren uppskattar.
Men vad ska hända med de svaga grupperna, de som inte är ”konkurrensdugliga”, de som inte är chefens favoriter, de arbetshandikappade, de långtidssjukskrivna, de som inte orkar i det uppskruvade tempot? Ska de bli helt utan lönehöjning?

Akademikerfacken och arbetsgivarna slår gemensamt fast att: ”Svag eller utebliven löneökning över tid ska för den enskilde inte vara någon överraskning utan något som framgått och motiverats i dialog mellan arbetstagare och chef.”
En utebliven löneökning är alltså OK, bara den motiveras av chefen. Facket drar sig ömkligt tillbaka och tycks snarast be om ursäkt för sin existens. Vilken anledning har egentligen en medlem att betala en avgift på flera hundra kronor i månaden till en fackförening, som inte ens anstränger sig för att företräda alla.
Läkarna och sjuksköterskorna i Vårdfacket har tidigare tecknat avtal med liknande innebörd. Vårdfackets ordförande Eva Fernvall menar att förbundets avtal (gällande i fem år) kan bli hur bra som helst. ”De lönesamtal varje kommunalt anställd ska ha med sin närmaste chef är ett sätt att flytta lönediskussionen till arbetsplatsen. Det är framåtsyftande.”
Sjuksköterskorna känner medvind nu. Bristen i vården har gynnat dem. Men vad händer den dag då det uppstår ett överskott på sjuksköterskor?

Först på plan med nollavtal var Ledarna i mitten av 90-talet. Symtomatiskt nog kallar de sig inte längre fackförening – ett bevis på självinsikt? – utan Sveriges Chefsorganisation.
I staten finns ännu inte den här sortens avtal. Men att arbetsgivarna vill ha det kan vi vara säkra på.
Åter till 1800-talet var den ursprungligen tänkta rubriken på den här ledaren. Men det hade varit en felaktig spegling av utvecklingen. Naturligtvis är vi inte på väg tillbaka det förrförra seklet. Dagens samhälle ser helt annorlunda ut.
Men den tidens syn på arbetslivet med stora löneskillnader, ringaktning av de mest utsatta och ensidig arbetsgivarmakt tycks dyka upp igen.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA