Ett centralt avtal att bygga vidare på

LEDARE2016-10-11

Nu har alla STs medlemmar fått nya centrala avtal. Det nya avtalet för myndigheterna innehåller flera positiva nyheter och skapar förutsättningar för en bra löneprocess på arbetsplatserna. Men det krävs att arbetsgivarna tar sitt ansvar.

I början av oktober kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt avtal för de anställda på de statliga myndigheterna. Därmed är årets avtalsrörelse i mål och alla ST-medlemmar har fått nya centrala kollektivavtal som sätter ramarna för löner och villkor under det närmaste året.

Arbetsgivarverket, som företräder de statliga myndigheterna, gick även denna gång ut hårt i förhandlingarna och ville ha ett tillsvidareavtal utan någon siffra för löneökningarnas storlek. Arbetsgivarsidan ville dessutom bland annat begränsa rätten till ledighet med lön och ta bort ersättningen för läkarvård och läkemedel.

Ingen av dessa drastiska försämringar av villkoren blev dock verklighet. Det berodde inte på att arbetsgivarna var snälla, utan på att ST och förbundets fackliga allierade hade den styrka och det stöd som krävdes för att kunna stå emot sådana krav.

Resultatet blev således precis som i tidigare avtalsrörelser ett avtal utan försämrade villkor, och med löneökningar i nivå med det märke som satts i industriavtalet.

Även om den fackliga sidan inte heller fick gehör för alla sina krav har det också tagits viktiga steg framåt, mot en förbättrad löneprocess och bättre arbetsmiljö.

Nu kommer facket på en myndighet att kunna begära hjälp av de centrala parterna om man inte är överens med arbetsgivaren i diskussionerna om arbetsplatsens lönebild. Avtalet innehåller också en konkret plan för hur fack och arbetsgivare gemensamt ska arbeta vidare med arbetsmiljön, med höjd ambitionsnivå.

Många förhandlingsframgångar är resultatet av ett långvarigt och enträget arbete. I årets förhandlingar kan grunden ha lagts för framtida förbättringar av villkoren. Exempelvis påbörjas nu ett arbete för att se över myndigheternas användning av tidsbegränsade anställningar.

När de centrala förhandlingarna nu är i mål tar de lokala fackliga företrädarna vid. De flesta ST-medlemmar kommer också att sätta sig ned tillsammans med sin chef för ett samtal om sin lön.

Tack vare att avtalet sätter tydliga ramar för hur detta ska gå till, och innehåller en siffra som riktmärke för löneökningarna, finns det goda förutsättningar för den processen på arbetsplatserna. Det förtjänar dock att påpekas att alla arbetsgivare inte fullt ut tar det ansvar avtalet ger dem – därför är det viktigt att fackliga företrädare och medlemmar vaktar på att förhandlingarna fungerar som det är tänkt. Alla anställda har rätt att förstå varför de har den lön de har, och vad de kan göra för att höja den.

Det är inte bara i de centrala avtalsförhandlingarna som facklig styrka ger resultat. Också på arbetsplatsen är det givetvis så att många engagerade medlemmar sätter press på arbetsgivaren. Ett fack som står starkt kan försvara de anställdas intressen och bidra till att alla får det bättre.



Alexander Armiento, chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA