En utbildning som kan stärka tilliten till staten

LEDARE2018-04-17

En gemensam introduktionsutbildning kan rusta statsanställda för sitt uppdrag och stärka tilltron till statsförvaltningen. Det är glädjande att riksdagen nu ställer sig bakom ett sådant förslag.

Den som är anställd på en statlig myndighet har ett unikt uppdrag. Ytterst är uppdragsgivaren landets medborgare. Arbetet omgärdas av lagar och regler som ska säkerställa att verksamheten präglas av saklighet och opartiskhet, rättssäkerhet, effektivitet och möjlighet till insyn.

Det innebär höga krav på statstjänstemännen. De måste vara väl förtrogna inte bara med rutinerna i det egna arbetet utan också med de grundläggande värden och allmänna principer som gäller i statsförvaltningen.

Det är de enskilda myndigheterna som i dag har ansvaret för att medarbetarna har de kunskaper de behöver i sitt arbete. Många statliga arbetsgivare har en bra introduktionsutbildning för nyanställda, men fokus ligger ofta på den egna myndighetens värdegrund och verksamhet.

Tidigare har det organiserats gemensamma introduktionsutbildningar för statsanställda – en föregångare var Statens personalutbildningsnämnd, som fram till nedläggningen 1979 erbjöd kurser för vissa grupper av nyanställda på myndigheter utan kostnad för deras arbetsgivare. Men någon obligatorisk grundutbildning för alla nyblivna statstjänstemän har inte funnits.

Nu hörs dock flera röster som förespråkar en sådan ordning. De kan hämta stöd i en rad uppmärksammade fall där grundläggande principer för statsförvaltningen åsidosatts – bland dem korruptionshärvan på Statens fastighetsverk, misstankarna om jäv och kompisrekryteringar på Riksrevisionen, Sjöfartsverkets försök att mörklägga turerna kring en helikopterupphandling och flera händelser där chefer på myndigheter i strid med grundlagen ställt frågor om vilka anställda som uttalat sig i medierna.

Värdegrundsdelegationen, som avslutade sitt arbete 2016, kom till slutsatsen att regeringen behöver säkerställa att de statsanställda introduceras till statsförvaltningen med utgångspunkt från den gemensamma statliga värdegrunden, och föreslog därför att alla nyanställda i staten ska få en introduktionsutbildning.

Detta är något som ST länge har argumenterat för. I en rapport lade förbundet förra året fram ett förslag som går ett steg längre än Värdegrundsdelegationen gjorde. »Det bör inte enbart vara upp till den enskilda myndigheten att ansvara för finansiering och organisering av medarbetarnas deltagande i utbildningen«, anser ST, och förespråkar en modell med en gemensam utbildning som anordnas inom högskolans ram.

Nu har också riksdagens konstitutionsutskott ställt sig bakom en uppmaning till regeringen att införa en introduktionsutbildning för statsanställda – med hänvisning bland annat till STs rapport. Det är mycket glädjande att det nu finns en bred politisk samsyn i frågan.

Regeringen bör lyssna till expertisen, facket och riksdagen och dra upp riktlinjerna för en gemensam introduktionsutbildning med tillräcklig bredd och djup för att rusta statstjänstemän för det komplexa uppdraget. Det kan ha stor betydelse för tilliten till våra gemensamma institutioner och bidra till en bättre fungerande statsförvaltning.



Alexander Armiento, chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA