Beslut väntas om statstjänstemannautbildning

RIKSDAGEN2018-04-11

Riksdagens konstitutionsutskott föreslår att en introduktionsutbildning införs för statsanställda. I betänkandet hänvisas till en rapport från ST, och förbundets ordförande Britta Lejon betecknar förslaget som ”mycket glädjande”.

Det är viktigt att statsanställda har goda kunskaper om den statliga värdegrunden och grundläggande rättsprinciper och regelverk, till exempel reglerna om offentlighet och sekretess, skriver konstitutionsutskottet, KU. Men i dag finns ingen gemensam utbildningsmässig plattform för medarbetare i statliga myndigheter.

En sådan föreslogs av Värdegrundsdelegationen innan den lades ned i december 2016. Även ST har drivit frågan i många år. KU redogör i sitt betänkande för STs förslag om en obligatorisk statstjänstemannautbildning och en utvidgad utbildning för statliga chefer. ST anser att den grundläggande utbildningen bör bedrivas vid universitet och högskolor, med en fast struktur.

KU går inte in på en sådan detaljnivå, utan framför endast att en introduktionsutbildning för statsanställda bör införas. Frågan hade väckts i motioner från de borgerliga och Sverigedemokraterna, men det finns inga reservationer från regeringspartierna eller Vänsterpartiet.

STs ordförande Britta Lejon kommenterar KUs ställningstagande i ett pressmeddelande:

”Att arbeta inom staten är att arbeta på medborgarnas uppdrag. Det är ett unikt uppdrag som kräver en särskild kompetens. Därför har ST länge drivit kravet på att en obligatorisk utbildning för statligt anställda införs.”

Riksdagen ska fatta beslut om förslaget 18 april. Om det godtas går det vidare som ett tillkännagivande till regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA