Annons:

Värt att veta om japanska bad

KULTUR: BÖCKER2014-08-26

Svart, svartare, svartast. Det är renande att få färdas in i dy och träsk och misär – i litterär form, vill säga. Att känna den där smaken av gammal fylla i munnen, den där oron, det där trycket över bröstet… och samtidigt själv vara i trygghet, sittandes lugn med en tekopp i sin läsfåtölj.

Av:  Sanna Töringe
  • Rymma hem av Eva Björkstrand är en grafisk roman, ett seriealbum. Hunden Moses är verkligen illa ute, mycket sprit, tabletter och dåligt sällskap får honom att sjunka djupt ner i tablettrus och alkoholångor. När det är som hemskast blir det bara värre. Björkstrands bilder är starkt expressionistiska, Edvard Munchkan slänga sig i väggen. Moses dröjer sig kvar i avgrunden, han håller på att upplösas av ångest, men ger sig till slut i väg för att möta naturen och några snälla hundar med toppluvor. Till alla som inte tar serier på allvar vill jag säga: Läs den här! (Kolik Förlag)
  • Sanningen de döda vet av Anne Sexton är en spark i skrevet, en stor gråt, ett milt leende, allt man kan begära. Niclas Nilssonoch Jenny Tunedal har tagit sig an denna skatt med stort mod och känslighet. Deras urval ur Sextons nio böcker och tolkningar känns rätt, intill varje bokstav. Anne Sexton var en av de stora amerikanska poeterna under 1960- och 1970-talen. Hon känns nära mig i dag, hennes sätt att skriva om vansinne, moderskap, politik, smärta och sex. Inget kan vara vackrare än hennes dikt till sin dotter, Lilla flicka, min skärböna, min underbara kvinna, men jag gillar också Den ensamma onanistens ballad. Om jag skulle göra mig av med nittio procent av mina böcker, vilket jag ibland drömmer om, skulle denna självklart få stanna kvar. (Ellerströms förlag)
  • Den lilla staden där tiden stannade av Bohumil Hrabalär ett omkväde, det som författaren ständigt har återkommit till. Hela det kända typgalleriet finns med: pappa Francin, som är bryggare i en tjeckisk liten stad, mamma Maryska den omättbara, hon som ville vara modern och klippte av sig sitt långa röda hår, slaktarens hustru som dricker för mycket, farbror Pepin med sina idéer. I denna bok ses äventyren ur pojkens vidöppna ögon, i en ström av episoder rullar livet vidare, från 1920 till 1960-talet. (Aspekt förlag, översättning Mats Larsson)
  • Heligt vatten av Anette Masui och August Erikssonär en mycket vacker bok. Det är en guide till Japans heta källor och en introduktion till landets badkultur. Den som en gång besökt ett onsen, en japansk het källa, glömmer det aldrig. Helst ska man bada under öppen himmel med berget Fuji och röda lönnlöv, eller kanske körsbärsblom, framför ögonen – men Anette Masui ger råd om hur ett svenskt badkar också kan ge en god badupplevelse. (Votum förlag)

  

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA