Tjejer slår till mot patriarkatet

KULTUR: FILM OCH DVD2013-05-28

Publikts filmskribent Fredrik Sahlin tipsar här om en actionhistoria från framtiden, en välavvägd Joyce Carol Oates-filmatisering och den hyllade Sofia Coppolas femte långfilm.

Av:  Fredrik Sahlin

Eftersom nästa filmspalt inte kommer förrän i augusti dristar jag mig till att titta extra långt fram i tiden, till sommaren – och drygt tusen år faktiskt. En kryptisk inledning? Nå, det ska det vara när det gäller science fiction och tidsresor – och det stundar en hel del sånt faktiskt, man skulle rent av kunna förkunna en trend.

  • After Earth, med Will Smith & son, inleder sci-fi-säsongen i juni i M. Night Shyamalans försök att återupprätta anseendet i Hollywood. Shyamalan slog ju igenom stort med spökthrillern Sjätte sinnet men har aldrig kommit upp i den nivån igen. Tveksamt dock om den här actionhistorien från framtiden kommer att fixa biffen. Efter After Earthfylls genren på med bland annat Man of Steel, World War Z och Pacific Rim. (Bio 7/6)
  • Foxfire är något helt annat. Dåtid och »riotgirls« innan termen ens var myntad. Det är franske finliraren Laurent Cantet som tagit sig an Joyce Carol Oates roman från 1993 om ett gäng unga tjejer som bildar en aktionsgrupp mot patriarkatet. Ett välavvägt drama om hur makt korrumperar och förvanskar, även i det lilla formatet. (Bio 24/5)
  • The Bling Ring, den alltid heta och hyllade Sofia Coppolas femte långfilm, baserar sig på en verklig historia och har ett liknande tema som ovanstående film, rent strukturellt, även om anledningen till gängbildningen är helt en annan. Här handlar det om några kändiskåta ungdomar som, för att få en fläkt av det fina livet, bryter sig in hos stjärnorna i Beverly Hills, men även här går det snart över styr. Emma »Hermione« Watson gör sin första stora roll post-Harry Potter. (Bio 14/6)
  • Porrkungens tårar. Fredrik von Krusenstjerna är van vid att vada i grumligt vatten. För fem år sedan berättade han om giriga begravningsbyråer i Polen, här gör han en dokumentär om porrkungen Berth Milton Jr, som ärvt sitt värv från pappa. Det är en fascinerande historia av kvällstidningskaraktär – det vill säga rätt rejält spekulativ. Inte minst eftersom regissören, för att stärka sin tes om att porrkungen inte mår bra, får honom att gå i terapi, med påslagen kamera. (Bio 17/5)
  • 1900. Slutligen då en återutgivning av Bernardo Bertoluccis klassiker. Episk och storslagen släktkrönika. En angenäm tidsresa till en tid då Robert De Niro ännu ej hade börjat brödjobba i usla familjekomedier. (Dvd 19/6)
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA