Sätter vingar på historierna
I det mest vardagliga kan vad som helst hända. Författaren har tillåtelse att knuffa reglerna för logik och sanning över kanten till djupaste stupet. Där nere blandas sedan blodig verklighet med alla sagor och fantasier som denna värld kan uppbringa.
I det mest vardagliga kan vad som helst hända. Författaren har tillåtelse att knuffa reglerna för logik och sanning över kanten till djupaste stupet. Där nere blandas sedan blodig verklighet med alla sagor och fantasier som denna värld kan uppbringa.
- Irakisk Kristus av Hassan Blasim vänder ut och in på mig. Jag kan bara läsa en berättelse i taget och måste sedan vila. Blasim har hämtat hem flera prestigefyllda internationella priser och har beskrivits som den bästa författaren från den arabiskspråkiga delen av världen. Han är flykting från Irak och lever i Finland, där han upprörande nog ännu inte är översatt. Magisk realism får historier att flyga. Äckel, fruktan, krigets fasor måste kanske behandlas på detta sätt – man behöver skratta fast tårarna rinner. Det är mästerligt. Jag minns särskilt historien om hunden i Finlands djupa skogar, och mannen som trollade bort knivar och förstås den helt absurda och rörande historien om den irakiske Kristus, i titelnovellen. Missa inte detta tillfälle att se det overkligt verkliga livet, med bombbälte runt magen. (Albert Bonniers förlag, översättning Jonathan Morén)
- Anropa av Malin Axelsson är en absurd roman som skildrar vad som händer när tillvaron rämnar. Överallt finns det apor. De hänger i hotellet, på barerna, på den nattöppna grillen. Allt detta är förstås märkligt, men lika märkligt är helt vanliga saker som att noppa ögonbryn fast det gör ont, att gå på visningar av dyra bostadsrätter, att hylla den heliga oskuldsfulla Maria, för kvinnor att vika sig för männen. Lite disparata ting, men denna bok är liksom sönderplockad och hopsatt på nytt, även stilistiskt. Intressant, men lite besvärligt att hänga med. Jag förstår vad Axelsson vill berätta, men önskar att hon hade tagit mig i handen och gjort läsningen lite lättare. (Albert Bonniers förlag)
- Dykungens dotter av Birgitta Trotzig kom ut 1985 och finns nu på nytt i pocket, lämplig att bära med sig under en tid. För mig, liksom för många andra, gav den en läsupplevelse som verkligen förändrade synen på litteraturen. »Jag har en historia att berätta.« Så börjar romanen om kvinnan som vandrade över kullarna vid havet nere på Österlen, upp mot det sumpiga Kristianstad. (Albert Bonniers förlag)
- Lewispjäserna av Peter May är den avslutande och fristående delen i en trilogi. Peter May är en författare som valt att skriva deckare, fast det känns som om det mest är av en slump som hans romaner handlar om just brott. Jag njuter av persongalleriet och miljöskildringarna från de karga hedarna på Isle of Lewis där blodrotens gula blommor lyser. (Modernista, översättning Charlotte Hjukström)
Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.