Mördarens fru ser tillbaka
Kan man låtsas att allt är som vanligt fast framtiden kört in som ett lokomotiv i historien? Kan man låtsas att allt är som vanligt när politiska positioner nästan omärkligt flyttas? Kan man låtsas att allt är som vanligt när gränser stängs, ensamma barn försvinner och flyende motas bort?
- Kvinnan som matade hundarna. av Kristien Hemmerechts får mig att tänka på »den galna kvinnan på vinden«. I Charlotte Brontës roman Jane Eyre finns den galna kvinnan inlåst på vinden. Kanske hon försvinner om man helt bortser från henne? Vad som har kallats kvinnors galenskap genom tiderna är intressant att skärskåda, men lika intressant är hur man kan dölja saker genom att blunda och hålla för öronen. I Hemmerechts märkliga roman finns två små inlåsta flickor. Det är en fiktiv rekonstruktion där Michelle Martin ser tillbaka på sitt liv efter en lång tid i fängelse. Hon levde med pedofilen och mördaren Marc Dutroux i Belgien och medan de små flickorna svalt ihjäl i källaren matade hon sina hundar och försökte låtsas att allt var som vanligt, nästan i alla fall. Det låter som en outhärdlig berättelse, men den är skriven med ett så lekfullt språk att den blir uthärdlig. (Rámus förlag, översättning Olov Hyllienmark)
- Jag vill inte dö jag vill bara inte leverera. av Sara Granér är en tröst. De märkliga seriefigurerna säger både självklarheter som man vill bevara i sitt hjärta, och kloka ord när det knackar på dörren som »Öppna inte! Världen kan va där ute! Eller vad fan som helst!!!« Jag gillar Granérs fulingar som faktiskt är väldigt söta och mitt i levande livet. Döden, vitaminer, fett, kvartalsrapporter och ljusare tider, allt behandlas här. Vad kan man göra mer än läsa serier när dysterheten övermannar en och vintern känns lång? Kanske lite musik och sex? (Ordfront förlag)
- Eviga ögonblick. av Martin Nyström med illustrationer av Jockum Nordström kan ge tio vinterkvällar då man kan dyka ner i tio ögonblick ur den klassiska musikens historia. En sådan fin bok, med vidhängande cd-skiva. Här finns små essäer om hur musiken förflyttar sig framåt, tar ett språng och får det oväntade att hända. Det är hoppfullt, allt förändras hela tiden. (Fri tanke förlag)
- Sex i novellform i den litterära tidskriften Granta #6 piggar också upp. Materialet är ojämnt, det är en del av det roliga, allt kan inte tillfredsställa alla. Några av författarna är svenska, som Karolina Ramqvist, Martina Montelius, Staffan Lindberg och några till, andra har hämtats från Japan, Finland, Frankrike och USA. Granta har funnits som tidskrift i över hundra år och finns i många länder. (Albert Bonniers förlag)
Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i publikt.