Lunchkören håller stressen borta

KULTUR: KÖRSÅNG2005-10-18

Sången ädla känslor föder, och friskare människor. På länsstyrelsen i Härnösand sjunger man bort stress och problem varje onsdagslunch.

”Sch, sch, sch….prsk, prsk, prsk…”, låter det från tjugotalet människor i rummet under Baptistkyrkan.
– Hej! Hoj! Ojojój, ajajajáj, fortsätter kören, nu till pianoackompanjemang. Ojojoj, ajajajàj…

Så går den över i en tungvrickande ramsa:

– Prille, prolle, prille, prolle, prille…. prille, prolle, prille, prolle, prille….

– Lite högre, manar körledaren.

– Prille, prolle, prille, prolle, prille… prille, prolle, prille, prolle, prille…, svarar kören lydigt allt högre upp på skalan och i allt högre tempo.

Lite senare får jag veta att detta är en uppmjukningsövning och prille-prolle-sången en av de vanligare i genren.

– Den värmer upp stämbanden, muskulaturen i halsen och munnen. Man väljer typ av övning efter vad man vill uppnå. Prille-prolle används när man ska sjunga snabb musik med mycket text. Inför konsertdagar sjunger vi upp längre tid. Då kanske vi också vill sträcka på oss och lägger till lite rörelser för kroppen, förklarar Catarina Winberg.

Man måste också lära sig använda magstödet, diafragman, för att få luft därifrån. Annars blir rösten klen och pipig och då är övningen ”ajajajáj” lämplig.

Catarina Winberg är van körsångare, ”började i tolvårsåldern för 30 år sedan”. Hon är alt och sjunger andrastämman i länsstyrelsens kör där hon varit med under de tre år hon arbetat på länsstyrelsen.

Både hon och omkring 40 arbetskamrater kilar varje onsdag över till Baptistkyrkan mittemot länsstyrelsen för att träna under en timme. Först en snabb sopplunch och så sjunger man klockan 11.45-12.45.

Ger glädje och gemenskap

För Catarina är glädjen det viktigaste som sången ger.

Kollegan Kerstin Wallin tycker att körsången får henne att känna sig piggare. Stressen blir mindre, man sjunger bort besvären, säger hon, medan basen Göran Bäckman betonar gemenskapen.

Länsstyrelsekören föddes som ett friskvårdsprojekt 1999. På länsstyrelsen hade man då haft omorganisation med personalminskningar och enligt en personalenkät fanns det brister i arbetsmiljön.

På en personaldag kläcktes idén om en kör som ett sätt att förbättra vi-andan.

– Det gick snabbt att förverkliga och anslutningen blev till att börja med 20 personer, minns Gunnar Westman, chef för förvaltningsavdelningen och med i kören. En körmedlem, som är aktiv inom Baptistkyrkan, ordnade så att vi kan öva där mot att vi ”betalar” med lite sång åt kyrkan då och då.

Ingen stängs ute

Idag har kören 40 medlemmar. Alla som vill kan vara med. Kören ska inte bli för proffsig så målsättningen är inte framträdanden, för då faller hela idén med friskvård. Man ska må bra och ha kul.

Samma inställning har körledaren Olle Parkman som också leder kyrkokören i Stigsjö församling strax utanför Härnösand.

Alla deltar enligt mottot ”sjung så bra du kan, så rättar vi till om något blir fel”. Man kommer när man kan, beroende på den egna arbetssituationen vid träningstillfället. Det är skillnaden mellan denna och en traditionell kör som kräver mer närvaro, förklarar Olle Parkman. Prestationskrav ska inte finnas, avsteget är den årliga julkonserten .

– Lär man sig något nytt vill man använda sina färdigheter. I år sjunger vi med artisterna Anna-Lotta Larsson och Göran Fristorp.

De framträdanden som görs uppskattas av kördeltagarna. Länsstyrelsens kör brukar också sjunga när landshövdingen kring lucia delar ut förtjänsttecken på residenset. Kören har även framträtt på Svenska Flaggans dag, Körens dag och när länsmuseet hade jubileum.

Kvinnorna dominerar

Kvinnorna är i majoritet i kören som har fyra stämmor: sopran, alt, tenor och bas. Repertoaren är blandad.

Och det låter bra, det kan undertecknad som åhörare intyga. Taubes Dansen på Sunnanö till exempel är en fröjd att lyssna till men så är den intränad sedan länge.

Lite knepigare är Wilhelm Peterson-Bergers I furuskogen. Altar och sopraner sjunger flera strofer av texten tyst och länge och på en ton.

– Som ett ackompanjemang till melodin för en av mansstämmorna, beskriver Catarina Winberg. Det låter fint och är kul att sjunga.

Damernas roll är densamma när kören stämmer upp Allan Edwalls Kärleksvisa.

En kortare diskussion utspinner sig mellan kör och körledare omkring stroferna… kom, kom, ja kom så får du kyssa mig, kom, ska vi tycka om varandra… Frågan är, ska det sjungas dig och mig eller dej och mej? Det blir det förstnämnda, för ”han var ju sån, Allan Edwall”.

En kör ger gott rykte

o Att ha en kör ger gott renommé åt en arbetsplats, anser personalchef Gunnel Andersson-Wass. Hon är inte själv med men brukar fråga vid anställningsintervjuer: ”Sjunger du?”

– Då tittar den arbetssökande undrande på mig.

Arbetsgivaren avsätter 30 000 kronor per år åt körledaren, kördeltagarna satsar sin fritid, onsdagslunchen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA