Bianca Kronlöf spelar vård­biträdet Hanne, som larmar om vårdens brister under coronapandemin.
Bild: Triart Film
Bianca Kronlöf spelar vård­biträdet Hanne, som larmar om vårdens brister under coronapandemin.

Visselblåsarens berättelse har blivit film

KULTUR: FILM2024-09-16

Under coronapandemin slog Stine Christophersen larm om brister i äldrevården. ”Många önskar nog att man vore en sådan som reser sig och säger ifrån när någonting är fel”, säger regissören Ella Lemhagen, vars nya film inspirerats av visselblåsarens berättelse.

Av:  Erika Walukiewicz

Våren 2020. Enstaka rapporter om det nya viruset har vuxit till ett konstant flöde. I mars kommer beskedet att covid-19 har tagit sig in på svenska äldreboenden. Därefter går det snabbt. I april finns smittan på tre av fyra boenden i Stockholms stad.

Ett av de boenden som drabbas hårdast är Sabbatsbergsbyn i Stockholm. Vårdbiträdet Stine Christophersen slår larm om bristande rutiner och skyddsutrustning som inte räcker till. När hennes chefer inte lyssnar vänder hon sig till medierna. Kort därefter kallas hon till ett möte där hon hotas med uppsägning.

Stine Christophersen har tidigare vittnat om sina upplevelser i radiodokumentären ”Det illojala vårdbiträdet”. I september går hennes historia upp på bio.

– Jag följde nyhetsrapporteringen, men jag tror aldrig riktigt att jag förstod hur illa det var på vissa äldreboenden. Det var först när jag började jobba med filmen som jag kände: ”Å fasen, det var så här de hade det”, säger regissören Ella Lemhagen.

Det är början av augusti och Ella Lemhagen har fortfarande semester. Hon gör ett kort stopp i Stockholm innan hon åker tillbaka till sommarstället norr om Norrtälje. Det är nästan två månader till premiären för Så länge hjärtat slår.

– Jag har inte pratat så mycket om filmen än, så jag är inte så välsmord, säger hon och skrattar.

Flera av statisterna som medverkar i filmen bor på ett äldreboende i närheten av den plats där filminspelningarna ägde rum.
Bild: Triart Film
Flera av statisterna som medverkar i filmen bor på ett äldreboende i närheten av den plats där filminspelningarna ägde rum.

I filmen slungas vi tillbaka till pandemins första månader. Evenemang ställs in och människor vet inte hur de ska hälsa på varandra. Samma osäkerhet präglar arbetet på det äldreboende där vårdbiträdet Hanne, som spelas av Bianca Kronlöf, jobbar. Finns det skyddsutrustning? När ska den användas?

En efter en får de boende feber och svårt att andas. I närmast skräckfilmslika scener springer Hanne mellan covidsmittade och friska och spritar sig i steget. Sjuka dementa tar sig ut ur sina rum och in till andra patienter.

– Flera gånger under inspelningen var jag tvungen att höra av mig till Stine och fråga saker som om det verkligen är trovärdigt att Hanne är inne hos en kvinna med misstänkt covid, helt utan skydd. Eller att hon ensam har ansvar för så många patienter. Överdriver vi? Men nej, det var så det var.

Bild: Magnus Ragnvid

För att göra skildringarna trovärdiga har Ella Lemhagen lagt mycket tid på research. Hon har besökt äldreboenden, pratat med personal, äldre och experter på demens.

– Jag har hela tiden känt att den här historien är så pass viktig och kan ha betydelse för så många människor, därför får det inte finnas en falsk ton. Jag måste hålla det väldigt hårt och inte göra något bara för att det är kul eller dramatiskt.

Ella Lemhagen är framför allt känd för familjefilmer och dramakomedier som Tsatsiki, morsan och polisen och Patrik 1,5. Ett av hennes senaste projekt är Lust, en komediserie om fyra medelålders kvinnor och deras sexliv, som hon regisserat för HBO Max. I Så länge hjärtat slår har hon delvis behövt jobba på ett annat sätt än vad hon är van vid.

– Annars händer det att jag gör saker bara för att det är kul eller snyggt, men här satte jag stopp när den impulsen kom. Framför allt av respekt för dem som var där, anhöriga, vårdpersonal och äldre. Jag vill att de ska känna igen sig.

Så länge hjärtat slår är ingen dramadokumentär, men ligger trots det nära de verkliga händelserna. Delar av dialogen är direkta citat från de dolda inspelningar Stine Christophersen gjorde under möten med sina chefer.

– Jag har varit väldigt noga med detaljer. Det Stine drabbades av, och som så småningom ledde till att hon fick en erinran, ligger väldigt nära det som Hanne råkar ut för i filmen. Men när det gäller karaktärer och deras bevekelsegrunder har jag utgått från manus och inte försökt efterlikna människor som finns på riktigt.

Huvudrollsinnehavaren Bianca Kronlöf är känd bland annat som ena delen av duon bakom humorserien Full patte. Ella Lemhagen beskriver samarbetet med henne som roligt och spännande från dag ett.

– Jag tror inte riktigt att jag hade fattat hur bra skådespelare hon är. Hon är otroligt professionell och full av liv och idéer.

Vänskapsrelationen mellan enhetschefen Katrin (Liv Mjönes) och vårdbiträdet Hanne (Bianca Kronlöf) är en av de delar i filmen som inte har någon förankring i verkligheten.
Bild: Triart Film
Vänskapsrelationen mellan enhetschefen Katrin (Liv Mjönes) och vårdbiträdet Hanne (Bianca Kronlöf) är en av de delar i filmen som inte har någon förankring i verkligheten.

Inför arbetet med filmen tittade Ella Lemhagen på visselblåsarfilmer som Erin Brockovich och Silkwood. För henne är Så länge hjärtat slår mycket en film om mod. När Hanne uttalar sig i medier bryter hon mot det lojalitetsavtal hon tecknat med sin arbetsgivare och får en skriftlig erinran.

Två år efter att Stine Christophersen slagit larm fälldes två av hennes chefer för brott mot det så kallade repressalieförbudet, en del av meddelarskyddet. I april i år stod det klart att fallet kommer att prövas i Högsta domstolen.

– Oavsett om man jobbar inom vården eller inte så finns det juridiska frågor i det här som gäller många, säger Ella Lemhagen.

Inspirerad av verkliga händelser

  • Filmen Så länge hjärtat slår är inspirerad av radiodokumentären Det illojala vårdbiträdet och utspelar sig under covid-19-pandemins första månader. Ella Lemhagen har regisserat efter manus av Malin Lagerlöf. I rollerna syns bland andra Bianca Kronlöf, Liv Mjönes och Adam Pålsson. Så länge hjärtat slår har biopremiär 27 september.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA