Agnija Lodkina spelar det äldsta barnet i avsnittet ”Familjen”, där en familj som väljer att stanna i Kiev får sitt hus sönderbombat. Hennes karaktär, Sofia, visar sig vara både modigare och mer samlad än sina föräldrar.
Bild: Roman Orel/FILM UA
Agnija Lodkina spelar det äldsta barnet i avsnittet ”Familjen”, där en familj som väljer att stanna i Kiev får sitt hus sönderbombat. Hennes karaktär, Sofia, visar sig vara både modigare och mer samlad än sina föräldrar.

Serie skildrar vardagsliv under kriget

KULTUR: TV-SERIE2023-11-10

Den ukrainska tv-serien ”Vi som valde att stanna” berättar om vardagslivet i ett attackerat Kiev. Anastasia Lodkina och Anna Eliseeva vill inte berätta om hjältar vid fronten, utan om vanliga människor som på olika sätt gör motstånd mot Rysslands krigföring.

Av:  Birgitta Haglund

Att stanna eller fly? Det är det val som en barnfamilj i Kiev ställs inför i ett av avsnitten i dramaserien Vi som valde att stanna, som snart visas i SVT. Ryssland har just påbörjat sin fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022. Omkring halva Kievs befolkning väljer att bo kvar efter krigsutbrottet. Det gör även denna familj, men vägen till det beslutet är minst sagt krokig – deras hus bombas och Olga blir tvungen att flytta in med sin man och sina barn hos sin exmake. Det skaver. Men i berättelsen om förvirringen, rädslan och kaoset som uppstod vid krigsutbrottet finns även ögonblick av humor och en påtaglig värme mellan familjemedlemmarna.

Vi som valde att stanna är inspirerad av berättelser ur verkligheten från den ryska invasionens första dagar. Tittaren möter inga stridande soldathjältar vid fronten, utan får i stället blicka in i några vanliga människors vardagsliv medan landet attackeras.

– Alla som väljer att stanna i Ukraina nu gör det som en motståndshandling. Vi överlever tack vare vårt hopp och den superkraft som finns i ukrainarnas humor, säger tv-seriens producent Anna Eliseeva.

Hon flydde från Kiev när kriget bröt ut, men har nu återvänt hem. Anastasia Lodkina, som är showrunner med huvudansvar för seriens berättelser och djupt involverad i produktionen, flydde också och är nu bosatt i Hamburg. De två vill visa tv-publiken att deras land är en del av den europeiska familjen och skapa förståelse för ukrainarna:

– Allt det som ni älskar, det älskar vi också, säger Anna Eliseeva.

– Vi behöver stötta varandra och stå förenade, det gäller hela Europa, tillägger Anastasia Lodkina.

I serien möter publiken människor som begår misstag, tar fel beslut, som kan vara rädda, chockade, deprimerade och inte veta vad de ska säga till sina barn för att lugna dem.

– Vi tror att publiken kan känna igen sig i dessa människor och tänka: ”herregud, de är precis som jag. Vad skulle jag gjort i den här situationen?”, säger Anna Eliseeva.

Serien spelades in under våren 2023, så snart det kändes tillräckligt säkert att vistas i Kiev. I de sex fristående avsnitten berättas om olika motståndshandlingar. Som när tio anställda på ett zoo i Kiev stannade kvar för att ta hand om djuren medan flyglarmen tjöt.

I ”Djurparken” berättas om hur tio anställda på Kievs zoo väljer att stanna kvar för att ta hand om djuren, bland dem Anya som spelas av Lilia Tsvelikova.
Bild: Roman Orel/FILM UA
I ”Djurparken” berättas om hur tio anställda på Kievs zoo väljer att stanna kvar för att ta hand om djuren, bland dem Anya som spelas av Lilia Tsvelikova.

– Ukrainare är fria och modiga människor som står upp för demokratiska värderingar, det vill vi visa, och i svåra tider förenas vi, säger Anastasia Lodkina.

Det har varit viktigt för henne och Anna Eliseeva att försöka skildra varför ukrainarna inte ger upp sin kamp. Folk stannar för att Ukraina är deras hem, deras land, säger de.

– Men det är ett svårt beslut att ta, särskilt om du har barn som du vill beskydda. Eftersom ukrainska män mellan 18 och 60 år måste stanna i landet innebär det att familjer splittras om kvinnor och barn flyr, förklarar Anna Eliseeva.

I början av kriget var det dessutom svårt att veta vad som var klokast – att avvakta och hoppas på det bästa eller ge sig i väg. Många Kievbor trodde att det skulle vara farligare att befinna sig i huvudstaden än att ta sig till en småstad i närheten, eftersom man antog att ryssarna var ute efter att inta Kiev.

– Men det var ett stort misstag. Ryssarna fastnade i dessa regioner utanför Kiev och dödade många civila. Som i Butja, konstaterar Anastasia Lodkina.

Anna Eliseeva tror att det blivit tydligt för alla ukrainare i dag vad som faktiskt är viktigt här i livet: kärleken till familj, vänner, hemlandet – men även att inte svika sig själv och sina värderingar.

– I början av kriget var vi säkra på att vi skulle förlora allt: vårt jobb, vårt hem, våra rutiner. Nu har tid gått, och att leva i denna krigssituation har börjat normaliseras för oss. Jag tror att de flesta känner att det viktigaste är att ha sin familj och sina vänner nära. Och jag tror det gör oss starkare om vi har det.

Avsnittet ”Huset med stjärnan” skildrar hur en känd sångare och komiker stannar i Kiev och sprider hopp i sociala medier.
Bild: Roman Orel/FILM UA
Avsnittet ”Huset med stjärnan” skildrar hur en känd sångare och komiker stannar i Kiev och sprider hopp i sociala medier.

Seriens sista avsnitt, Huset med stjärnan, lyfter fram själva kärnan i det som de två kollegorna vill förmedla. Huvudrollen är inspirerad av Verka Serdutjka, en ukrainsk sångare och komiker som för 16 år sedan var med i Eurovision Song Contest. Han är en av Ukrainas mest kända artister och var tidigare en stor stjärna även i Ryssland. Vid krigsutbrottet valde han att trotsa sin agent och stanna i sin bostad mitt i Kiev. Därifrån har han gjort liveintervjuer och lagt upp inlägg på sociala medier, filmer där han lyckats sprida hopp.

– Han gick ut på nätet och la upp filmer varje dag, och de var så fulla av humor, så smarta, så hjärtevärmande. Han riskerade så mycket och är en väldigt tydlig symbol för det ukrainska motståndet, säger Anastasia Lodkina.

De är tacksamma för det stöd som serien redan på ett tidigt stadium fick av tre nordiska public service-bolag – SVT, NRK och Yle, som alla gick in som medproducenter.

– Det är så inspirerande och tröstande att veta att ni ser vad som händer, att ni är här med oss. Det är det mest häpnadsväckande med hela det här projektet, känslan av att vi inte är ensamma, säger Anna Eliseeva.

Serien om kriget i Ukraina visas på SVT

  • Vi som valde att stanna finns tillgänglig på SVT Play från den 10 november och börjar visas i SVT 1 den 15 november.
  • Bakom produktionen står showrunnern Anastasia Lodkina och de två producenterna Anna Eliseeva och Kateryna Vyshnevska.
  • De sex fristående avsnitten är skrivna och regisserade av olika ukrainska manusförfattare och regissörer. Serien produceras av FILM.UA Group och Red Arrow Studios International tillsammans med SVT, NRK och Yle.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA