Bild: Benjamin Zadig

Anställda bidrog med kunskap till serie om anstalt

KULTUR: TV-SERIE2024-11-22

I SVTs nya dramaserie ”Från insidan”, som utspelar sig i fängelsemiljö, får tittaren lära känna tre unga kriminella. Kriminalvårdare på Fosieanstalten har varit statister och bidragit med kunskap, berättar Sanne Övermark, manusförfattare och producent.

Av:  Tora Villanueva Gran

I serien Från insidan, som har premiär i november, får tittarna följa tre gängkriminellas vardag på en klass 2-anstalt och lära känna dem genom deras terapisamtal med fängelsepsykologen.

Det är Yousef, som är född in i ett kriminellt familjenätverk, Alex, kicksökaren som aktivt sökt sig till kriminaliteten för att skaffa sig makt, och Elias, den väldigt unga ”springpojken”.

Förutom den allra första scenen utspelar sig samtliga åtta avsnitt innanför anstaltens murar. Det är ovanligt, konstaterar seriens regissör Filip Iversen.

– Vi kände att det är så oberättat, vardagen inne i ett fängelse, säger han.

Inspelningarna har gjorts på ett nedlagt ålderdomshem i Oxie strax utanför centrala Malmö. Men scenerna från fängelsets gård och andra utomhusmiljöer är inspelade på Fosieanstalten, berättar Sanne Övermark, som är manusförfattare och producent.

– Vi annonserade efter kriminalvårdare som statister. Vi har haft med flera och de har hjälpt oss med många faktagranskningar, säger hon.

Kriminalvårdarna har även bidragit med detaljer. Som att de intagna ofta ställer upp dörrar med tofflor inne på anstalten, trots att de inte får göra så.

I arbetet med serien har de även velat visa att anstaltsmiljön inte alltid är så dramatisk som den ofta framställs i populärkulturen.

– De vanligaste konflikterna rör sådant vardagligt som vem som tog vems frukostägg. Vardagen för de intagna handlar ju framför allt om tristess och ensamhet, säger Sanne Övermark.

Tittaren får också en inblick i hur den stora platsbristen påverkar Kriminalvården, bland annat genom dubbelbeläggningar.

Att filmteamet tidigt fick bra kontakt med såväl ledningen som enskilda kriminalvårdare på Fosieanstalten har betytt mycket, framhåller Filip Iversen.

– De har varit väldigt tillåtande och generösa med att berätta och förklara. De har även låtit oss hänga där vid många tillfällen under processens gång, säger han.

Sanne Övermark upplever inte att Kriminalvården på något vis har försökt påverka innehållet.

– Vi var väldigt öppna från början med vad vårt syfte med den här serien är, och de har inte lagt sig i alls. Bara varit väldigt tillåtande och generösa, säger hon.

Idén till det som skulle bli Från insidan dök upp vintern 2021 i SVT-huset i Malmö.

– Då pågick en våldsvåg här, den som nu även spridit sig till Stockholm, Uppsala och andra städer. En av våra chefer tyckte att vi på något sätt behövde berätta om det, säger Sanne Övermark, som fångade bollen och började spåna.

De senaste åren har Sanne Övermark jobbat med SVTs ungdomsserier, och hon ligger bakom flera populära titlar, som Festen, Eagles och De utvalda. Från insidan är hennes första produktion med en bredare målgrupp.

– Det är ingen lätt uppgift att skildra kriminalitet och fängelsevistelse med intentionen att göra det så autentiskt som det bara går. Jag tror inte att någon annan än just SVT skulle kunna göra det, det blir så lätt övervåld och än mer dramatik med andra finansiärer, säger hon.

Arbetet med ungdomsserierna har gett Sanne Övermark åtskilliga kontakter och ett stort förtroende bland unga i Malmö och andra skånska städer.

– Det är hos dem jag har gjort en stor del av researchen inför skrivandet av manuset. Jag har lyssnat på deras livsberättelser, berättar hon.

Med serien hoppas hon kunna lyfta fram att alla människor har en historia och att ingen är enbart ond eller god.

– Man kan vara både offer och förövare samtligt. Men i dag går samhället alltmer mot en svartvit syn, som dömer ut människor. Då stänger vi alla dörrar för att de som har hamnat snett ska kunna förändra sig.

Sanne Övermark och Filip Iversen poängterar att de på intet sätt vill glorifiera kriminalitet eller de människor som hamnar i den. Inte heller stärka statusen i att vistas på anstalt.

– Vi vill visa på komplexiteten. Och väcka frågan om vad som krävs för att människor ska kunna bryta mönster och välja en annan livsväg, säger Sanne Övermark.

Bild: SVT

Sanne Övermark betonar att serien är en dramatisering. Men i och med att karaktärerna och berättelsen har byggts upp utifrån intervjuer med dömda brottslingar, fängelsepsykologer, kriminalvårdare, personer i avhoppsverksamhet och unga på väg in i och ut ur en kriminell livsstil finns det stråk av verklighet.

– Många intagna delar en gemensam upplevelse av att inte ha blivit sedda, säger Sanne Övermark, och berättar om ett tillfälle för bara någon vecka sedan då hon återvände till Fosieanstalten för att träffa en av de unga män som berättat sin historia för henne.

– Jag visade honom några scener från serien. Han, som vanligtvis har svårt att sitta still, satt helt uppslukad.

Så, när bilderna tog slut, tittade han på Sanne Övermark. Han tyckte att det handlade om just hans liv.

– Den karaktär han hade fått följa hade också erfarenhet av våld hemifrån, att det aldrig gick bra i skolan och av att kriminaliteten blev en väg till sammanhang och bekräftelse.

Premiär i november

  • Serien Från insidan har premiär på SVT i november. Det är producenten Sanne Övermarks debut som manusförfattare. Inspiration till serien fick hon och en kollega av den amerikanska dramaserien In Treatment. Serien är även Filip Iversens debut som tv-regissör.
  • Yousef, Elias och Alex spelas av Nesim Mir, Tyrone Michele och Rasmus Savic. Fängelsepsykologen John spelas av David Nzinga.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA