Krig, krig och åter krig

KULTUR: FILM OCH DVD2014-10-28

Denna gång är filmspalten marinerad i krigsångest, av olika slag och på olika fronter. Vi börjar i Polen.

Av:  Fredrik Sahlin
  • Ida är något av det snyggaste man kan se just nu. Jo, det gäller förvisso även den begåvade Agata Trzebuchowska i titelrollen, men här åsyftas den slående suggestiva bildbehandlingen – varenda scen skulle kunna fronta en utställning på Fotografiska museet. Pawel Pawlikowski och hans fotografer målar med miljoner nyanser av grått när de berättar om en ung novis som innan hon ska avlägga nunnelöftet ger sig ut för att söka sina rötter – i ett 1960-talets Polen som fortfarande är sargat av den nazistiska ockupationen. Snyggt, starkt och synnerligen sevärt. (Bio 24/10)
  • En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Roy Andersson vann nyligen, som förste svensk, det åtråvärda Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig för denna tredje del i hans trilogi »om att vara människa«. Även här saxas det vilt mellan nutid och krigisk dåtid. I en av de maffigaste och mest humoristiska scenerna tar Karl XII och hans armé en paus, på vägen till Poltava, på en ölbar i förorten. Bländande bildverk också här, även om Roy och kompani håller sig till variationer på färgtemat smutsgult. (Bio 12/11)
  • Fury. Det här är inget tips, det är en varning. Fury utger sig för att vara en antikrigsfilm men är rena värvningsverket. Brad Pitt spelar ett desillusionerat pansarbefäl som med sina handplockade män rensar upp bakom fiendens linje vid slutet av andra världskriget. En pacifistisk ungdom lär sig att våld är nödvändigt, de amerikanska bombplanen flyger i gudomligt ljus på himlen och i slutet genomför de gudfruktiga jänkarna ett heligt självmordsuppdrag. Jihadism på amerikanska. (Bio 24/10)
  • Den tunna röda linjen. För att väga upp ovanstående propaganda kan man se detta sant icke-romantiserande krigsdrama. Den estetiskt och etiskt framstående regissören Terrence Malick kom 1998 med den här stjärnspäckade och svårt suggestiva skildringen av jänkarnas krig i Stilla havet 1942. Sean Penn, John Travolta, George Clooney och alla de andra irrar omkring i ett våldsinferno medan naturen tittar på i förundran över människans dårskap. (Dvd)
  • Apornas planet – Uppgörelsen. Ja, aporna är ju inte bättre de… I alla fall inte i det sista (?) kapitlet i sagan om fajten mellan håriga och mindre håriga primater som påbörjades 1968 i sci-fi-klassikern Apornas planet. (Dvd 24/11)
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA