Isherwoods heta dekadenta Berlin
ST Press bokkrönikör Sanna Töringe tipsar om litteratur för längtan ut i världen, mot kärleken och maten.
Kölden äter sig in och missmodet är nära. Tröst i februari är drömmar om resor, böcker och kanske en liten kontaktannons på nätet? Anna Bengtsson har forskat på området. Du ska vara spännande och varm, heter hennes roliga rapport, utgiven på Alfabeta. Många kontaktannonsörer är golfspelare, de allra flesta är ungdomliga och har som önskan att hitta någon som är öppen och ärlig. Låter det som om författaren är elak på annonsörernas bekostnad? Nej, nej, nej. Detta är den ömsintaste och mest människovänliga bok jag läst på mycket länge!
Helvetet är roligare att läsa om än paradiset och fulhet är intressantare än skönhet, åtminstone för en distanserad betraktare. Umberto Eco har sammanställt en slags fulhetens antologi, med texter, bilder och egna essäer om det monstruösa, obehagliga och groteska. Om fulhet heter den, utgiven på Brombergs, översatt av Barbro Andersson och en syskonbok till Om skönhet som kom för bara något år sedan. Den här boken fungerar väl som ett referensverk, att komma tillbaka till då och då. Den stimulerar aptiten och får läsaren att vilja veta mer. Suget mot mörkret är ju en av konstens och litteraturens verkligt stora drivkrafter.
— •
l• —
Christopher Isherwood har ett särskilt sätt att skildra fulhet och skönhet, sida vid sida. I Farväl till Berlin, i ny översättning av Leif Janzon, utgiven på Lind & Co, finns vackra Sally Bowles med sina grönmålade nerbitna naglar. Detta är en av mellankrigstidens stora romaner och Cabaret, den musikal som boken ligger till grund för, spelas ständigt världen över. Men själva romanen känns extra het i dag, när alla ungdomar man känner vill bo i Berlin och Tyskland befinner sig i akut ekonomisk kris, samtidigt som utländska investerare köper upp billiga hyreshus i staden. Oro kan vara lockande och Berlin är nu, liksom på 30-talet, en slags fristad.
— •
l• —
Själv är jag just på väg till södra Italien, till en vildvuxen vinodling med en gammal stenlada. Renoveringsobjekt kallas det för. Karla Werner har skrivit en nära skildring av människors liv och samvaro i en toskansk by. Gamla murar, cypresser och mobiler, Carlssons förlag, handlar om trakten mellan Florens och Siena. Författaren är etnolog och det märks. Hon har inte det fåniga sättet att skildra de pittoreska bybornas lustiga vanor, som man kan läsa om i en del böcker.
Michael Pollan, som skrev en uppmärksammad trädgårdsbok för några år sedan, har nu kommit ut med Till matens försvar, Ordfront, översättning av Cajsa Mitchell. Den handlar om hur vi kan välja rätt sorts mat att äta. Lisa Förare Winbladh Jag kastar mig över den med entusiasm, men blir besviken. Den är alltför amerikansk och blir därför ointressant. Vi har ju också vår egen Mats-Erik Nilsson, som med sin bok Den hemlige kocken väckt både konsumenter och livsmedelsindustri. Även den är utgiven på Ordfront och finns nu i pocket.
Sanna Töringe är kulturjournalist.
Hon tipsar om böcker i ST Press.