Gott nytt år – året om

KULTUR2006-12-19

Det nya året firas över hela jorden, men på olika datum. Här är en lista över några stora religioners och kulturers nyårsfester.

1 januari

Shogatsu, japanskt nyår. Föregås av fester för att glömma det gamla årets bekymmer. Helst ska man se solen gå upp den 1 januari. Man umgås med familjen och ser till att den första dagen blir en bra dag – den representerar hela året.

12 januari

Yennaier, berbiskt nyår 2957. Alla gamla projekt ska vara avslutade när det nya året börjar. Hemmen dekoreras med gröna grenar och ett tredagars firande börjar. Första dagen äter man enbart grönsaker, andra dagen torkad frukt och tredje dagen serveras mängder med maträtter – ju fler, desto bättre blir det nya året.

20 januari

Al Hijra, muslimskt nyår 1428. Denna dag år 1 (år 622 i svensk tideräkning) når profeten Muhammed Medina och islam börjar spridas. Dagen firas med berättelser om Muhammed.

18 februari

Nian, kinesiskt nyår 4705. Vid kommande årsskifte börjar Grisens år, ett bra år för att föda lyckliga och ärliga barn. Nyåret pågår i tre dagar och påverkar utfallet av hela året, så det är viktigt att hålla sams. Allt ska vara fint och välstädat, och gamla skulder betalda. Alla som firar nyår denna dag utgår från en månkalender.

Seollal, koreanskt nyår. Förfädernas altare görs i ordning och mat och dryck ställs upp vid det. Många ägnar dagen åt traditionella spel i familjen, och besöker kanske någon spåkunnig person.

Tet, vietnamesiskt nyår, Grisens år. Liksom i Kina firar man i tre dagar: den första i familjen, den andra med släkten och den tredje med vänner och bekanta. En särskilt framstående person bjuds in till midnatt nyårsafton – den första besökaren under det nya året påverkar hela familjens år.

Losar, tibetanskt nyår 2133. Både det nya året och alla tibetaners födelsedag firas samtidigt under en tredagarsfest! Årsskiftet förbereds med storstädning, ölbryggning och smällare, det senare för att jaga bort onda andar.

19 mars

Chiatra, hinduiskt nyår (ett av flera). Utgår från en månkalender. Skapades av kung Shalivahan år 72.

21 mars

Naw-rúz, nyår inom bahaí. Nyåret, som också är vårdagjämning, innebär att en 19 dagars fasta avbryts. Nyåret är en glad fest som inleds i soluppgången, och alla firar på det sätt de vill.

Newrouz, persiskt och kurdiskt nyår 1386. En glad vårfest där man dukar fram sju saker som börjar på s (på persiska): vitlök, vinäger, äpplen, sumac (en syrlig krydda), grönsaker, frukt och silvermynt. Man ger varandra presenter och äter god mat. Föregås av en eldsfest och en »otursdag«.

13 april

Vaisakhi, hinduiskt nyår (ett av flera). Baseras på en hinduisk solkalender.

13–15 april

Song kran, thailändskt nyår. En blöt tillställning. Först häller man vatten på Buddhastatyer och på munkars och äldre människors händer. Sedan bryter ett mer allmänt vattenkrig ut. Med vattnets hjälp blir man ren inför det nya året.

14 april

Vesaki, sikhiskt nyår. Många sikher låter döpa sig denna dag. Man firar med besök i templet, gurdwaran, och med processioner runt i städerna. Den heliga skriften är med i processionen, på ett lastbilsflak dekorerat med blommor.

11 september

Nayrouz, koptiskt nyår 1724. Tideräkningen börjar år 284 efter Kristus, till minne av ett massmord på kristna. Den koptisk-ortodoxa kyrkan (som härrör från Egypten) håller nyårsgudstjänst, sedan äter man röda dadlar. Det röda skalet står för martyrernas blod och det vita fruktköttet för den rena tron. Kärnan symboliserar Jesus.

Enkutatash, etiopiskt nyår 2000. Flickorna går runt och sjunger och spelar trummor, medan pojkarna ritar nyårsteckningar och säljer dem. Man äter god mat och bränner en nyårskvast av torkade grenar. När bara glöden återstår tar man ett kliv över kvasten och lämnar på så vis det gamla året bakom sig. Utgår från den julianska tideräkningen.

13 september

Rosh Hashana, judiskt nyår 5768. En allvarsam högtid, då man bör ångra sina synder under det gångna året. Dessa kastas ned i en sjö eller flod, och i synagogan blåses i vädurshornet som en uppmaning till bättring. Man äter bröd och äpplen med honung och önskar varandra ett sött år.

10 november

Vikram Samvat 2064, hinduiskt nyår (ett av flera). Utgår från månbaserad kalender.

31 december

Nyår enligt svensk tideräkning.

(Källa: Multireligiösa almanackan 2007, Sensus studieförbund)

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA