Nya oklarheter efter hovrättens dom

PUL2004-04-27

Alldagliga och okontroversiella yttranden på nätet är inte lika skyddsvärda som kontroversiella. Det är innebörden i Göta hovrätts dom över konfirmandläraren Bodil Lindqvist.

Av:  Christoph Andersson

På sin hemsida skrev Bodil Lindqvist att kyrkvaktmästaren Mariette trillat ner från en stege och skadat foten. Hovrätten anser att publiceringen strider mot personuppgiftslagen, Pul. Uppgiften anses vara av ”så alldaglig karaktär” att den ur yttrandefrihetssynpunkt ”inte har någon större tyngd”. I klartext: Ju alldagligare innehåll på en hemsida, desto större risk att innehållet strider mot Pul.

– Vi anser att det går en gräns mellan alldagliga yttranden på nätet och kontroversiella yttranden. De alldagliga är inte lika skyddsvärda som de kontroversiella. Men det går inte att dra en tydlig gräns. Den måste avgöras från fall till fall, säger hovrättspresidenten Bertil Hübinette som deltagit i hovrättens avgörande.

Jacob Palme är professor i datavetenskap och kritisk till domen:

– Människor gör ju olika bedömningar av vad som är alldagligt. Hovrättens resonemang skulle i praktiken kunna leda till att yttrandefriheten inskränks. Yttrandefrihet gäller ju alla uttalanden, inte bara kontroversiella.

Frågan är om det strider mot Pul att alldagligt påstå att statsminister Göran Persson är ”tjock och ful”. Men att det är tillåtet att påstå att han är ”inkompetent och fullständigt oduglig att leda landets regering”.

– Jag vill inte göra någon bedömning av en tänkt text om Göran Persson, svarar Bertil Hübinette. Vi har bara tagit ställning till uppgiften om Mariette och hennes hälsotillstånd. Men frågeställningen i exemplet är onekligen intressant.


STs webbredaktör Lasse Pauli tror att domen kan leda till att hemsidor stoppas. Inte med hänvisning till sidornas kontroversiella innehåll, utan med hänvisning till det ”alldagliga”.

– Domen är ju ytterligare ett bevis på lagens absurditet, säger han. Än har STs hemsida inte drabbats negativt av Pul. Men svärdet hänger i luften. Risken ökar för en godtyckligare
tillämpning av Pul.

– Jag kan omöjligen kommentera rättstillämpningens eventuella skadeverkningar, kontrar hovrättspresidenten Bertil Hübinette. Det är upp till alla användare av datorer och nätet att göra en egen tolkning av vår dom.

Bodil Lindqvist och hennes advokat ogillar hovrättens beslut. De tänker vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.
– Vi vill få prövat om Pul och hovrättsdomen kränker Bodils rätt till yttrandefrihet, säger advokat Sture Larsson.

Det går att
undvika Pul

Bodil Lindqvists hemsida omfattas av Pul. Men hemsidor kan också omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen, YGL. Då får personuppgifter i princip publiceras fritt. Den som vill att en hemsida ska lyda under YGL måste utse en ansvarig utgivare och skriva en ansökan till Radio- och TV-verket i Haninge. Kostnaden för grundlagsskyddet är 2000 kronor. Med skyddet följer dock skyldighet att dokumentera varje förändring på webbplatsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA