Foto: Erik By Erik
Foto: Erik By Erik

Folklig Petter sticker gärna ut

KULTUR: FÖRESTÄLLNING2018-02-13

I år firar landets meste och folkligaste rappare Petter tjugoårsjubileum som artist. Närmast kommer han att turnera med sin föreställning Kul på vägen, där han med humor och självironi berättar om sitt liv.

Av:  Birgitta Haglund

Mycket väntar detta jubileumsår för Petters del, utöver föreställningen Kul på vägen. Samma dag som Publikt intervjuade honom släppte han en ny singel, och i början av april kommer hans nya album Lev nu, dö sen. Senare under året släpper han ännu mer musik och under sommaren och hösten kommer han att turnera. »Det går bra nu«, för att citera en av hans låttitlar.

Petter beskriver sig själv som passionsdriven och energisk. Under vårt samtal förmedlar han ett stort engagemang och en näst intill outtröttlig energi. Den nya singelns titel är Toppen av ett berg, och att bestiga berg, anta olika utmaningar, är typiskt för honom.

– Jag har gjort väldigt många saker i mitt liv som har varit utanför min komfortzon, säger han.

Tidigare var en sådan sak att tala inför publik, men genom åren har han blivit en van föreläsare. Utöver musikskapandet har han startat två krogar, två skivbolag, skrivit tre böcker, jobbat som sommelier och studerat socialpedagogiskt ungdomsarbete … för att ha roligt. Kul på vägen bygger på hans mantra – att just ha kul på vägen – och innehåller en del musik, en hel del humor och ännu mer självironi.

– Jag jobbar väldigt mycket och försöker samtidigt vara hemma mycket med mina barn. Min fru är också egenföretagare och vi kör på ganska hårt båda två, men vi försöker ha roligt medan vi gör det.

Föreställningen, eller föreläsningen, handlar om hur man kan vända motgångar till framgångar.

– Det är inget som säger att mina erfarenheter är ett framgångsrecept, jag berättar bara om hur det har varit för mig och de flesta känner igen sig på något sätt.

Han beskriver till exempel hur han på botten av sin karriär gick från utsålda konsertlokaler till att spela på en pizzeria i Lerum för åtta personer. Och han berättar om sin skolgång där han på grund av dyslexi fick kämpa för att hänga med. Han har länge intresserat sig för att försöka peppa ungdomar till att våga tro på sig själva och sina drömmar. I sin bok 16 rader från 2013, som utgår från hans raptexter, beskriver han bland annat hur det är att ha läs- och skrivsvårigheter. Men han vill inte »martyra« kring de motgångar han haft, säger han.

– Jag har en positiv tro på att det mesta går att göra om man vill och jag ser mig själv göra det mesta om jag bara känner för det.

Det är en inställning som han ursprungligen mötte hos sin mamma, som alltid trodde på honom.

– Ville hon någonting, då såg hon till att det hände. Det har jag i mig också. Hur jävligt det än är så går det att vända situationer.

I år är han nominerad till årets talare på Talarforum, vilket är en väldigt stor sak för honom.

– Det finaste betyg jag har fått är när en gymnasieskola med 1 700 elever, i en stad i Norrland, satt tysta i en timme och lyssnade på mig, utan att röra sina mobiler. Sedan kom de fram efteråt och sa: Det är skönt med dig för du pratar vårt språk.

När han var nära fyrtio år fick han sin adhd-diagnos och plötsligt blev hans behov av fasta rutiner högst begripligt, liksom hans koncentrationssvårigheter.

– Det var ganska odramatiskt. Jag försöker se det positiva i det. Det kan faktiskt vara en bra sak att inte ha konsekvenstänk, för det har gjort att jag har vågat säga rakt ut vad jag tycker och tänker när det har behövts.

Petter tycker att vi lever i en hård tid och menar att hans föräldraskap till fem barn har gjort honom mer politiskt medveten.

– Jag är politisk på många sätt och engagerar mig en hel del i olika samhällsproblem, via musik, debattartiklar och sociala medier.

Titt som tätt blir han inbjuden till debatter, men han har svårt för dagens debattklimat:

– Jag tackar ofta nej, mycket på grund av att jag tycker debatter i dag många gånger handlar om härskartekniker.

Musikmässigt har Petter alltid grävt där han står och använt sitt eget liv som inspirationskälla.

– Det blir problem för artister som har varit rebeller när de debuterade och så sitter de där med villa, Volvo och barn och försöker fortfarande vara rebeller.

Han har inget behov av att vara rebell själv, däremot är han mer än gärna folklig. Genomslaget efter hans medverkan i Så mycket bättre 2010 blev stort. Samtidigt bryr han sig inte om normer,

varken som hiphopartist eller som människa. I Kul på vägen talar han om att det finns något bra i att vara annorlunda.

– Vi är ofta så rädda för att sticka ut. Att bryta mot normer handlar egentligen om att frigöra sig, att vara fri i sitt sinne. Det handlar om att hitta sin egen nisch.

»Kul på vägen« på turné i vår

Rapparen Petter Alexis Askergren firar detta år tjugoårsjubileum som artist. Han slog igenom 1998 med låten Mikrofonkåt och albumet Mitt sjätte sinne. I januari släppte han singeln Toppen av ett berg, där Madi Banja gästar och är medkompositör, och i april kommer albumet Lev nu, dö sen (Sony Music Sweden).

Petters föreställning Kul på vägen spelas 28 februari i Vara och kommer sedan att turnera i landet under våren.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA