De öppnar dörren till sitt hemmakaos
Lotta Sjöberg har startat en folkrörelse som lugnar ned stressen kring det perfekta, välstädade hemmet. Verktyget är humor. Alltihop började i Facebookgruppen Family Living – the true story. Nu blir projektet bok.
Om det stämmer att kaos är granne med Gud, då är det en rad himmelska hem som porträtteras i boken Orka torka.
Vid en första anblick framstår emellertid oredan på bilderna som högst jordisk. Här finns toarullar på vift, möglig frukt, vidbrända stekpannor, oputsade fönster, dammiga krukväxter, ogenomträngliga hallar – och fler pärlor, legobitar och omaka strumpor än någon orkar räkna till.
Orka torkakan beskrivas som ett antiinredningsreportage. Det är så här det faktiskt ser ut, åtminstone ibland, hemma hos de flesta av oss. Upprinnelsen till boken var Facebookgruppen Family Living – the true story som illustratören och serietecknaren Lotta Sjöberg startade för fem år sedan. Då var hon utled på den falskt ljusa och fräscha bilden av hem i livsstilsmagasin och drömska bloggar. Hon började fotografera sitt eget kaos, ett renoveringsprojekt där »öppen planlösning« innebar en avsaknad av köksluckor som gav plastpåsesamlingen fri lejd att välla ut över golvet.
– Det var roligt och förlåtande att se sitt hem på det sättet, att inte vara negativ utan att se att det fanns mycket humor där. Jag hade aldrig tänkt på det så. Det fick mig att må bättre. Det blev kul att leta efter det allra värsta, i stället för att hitta det allra finaste som inredningstidningar gör, säger Lotta Sjöberg.
Det visade sig att hon var långt ifrån ensam om det behovet. Family Living – the true story slog an en sträng hos många människor och i dag har gruppen drygt 27 000 medlemmar.
– Vi behöver den här typen av vardagsterapi för att orka fungera. Det finns så mycket kärlek i att mötas med alla våra skavanker, men det råder brist på platser där vi kan förenas för att göra det.
Bokens kapitel avhandlar olika rum och en rad mer specifika fenomen, som människans eviga kamp mot toalettpappersrullarna.
– Det är en så härlig bild av lathet i miniperspektiv. Vi orkar inte slänga dem i papperskorgen när de är slut. Vi orkar inte ens sätta dem i hållarna utan hittar på en massa kreativa lösningar för att slippa det.
För Lotta Sjöberg har arbetet med gruppen inneburit en i grunden förändrad syn på städning och hemarbete. Familjen har skurit ned på städning och plock.
– Vi har aktivt börjat värdera saker. Vi behöver inte tvätta fönstren, bara i vardagsrummet där solen verkligen skiner in. Där gör det skillnad. Det sparar mycket tid och bråk hemma.
Lotta Sjöberg säger att hon aldrig skulle betala någon annan för att städa hennes hem.
– Jag skulle aldrig kunna anlita en städerska för att ta hand om min skit. Det handlar delvis om ett klassperspektiv. Jag kommer från arbetarklass – jag skulle ha kunnat vara en rutstäderska. Men det handlar också om att det är jobbigt att samhället genom politiska reformer som rut och rot ålägger oss en uppgift att våra hem ska vara rena och renoverade. Det är utestängande för dem som inte har råd.
Lotta Sjöberg uppskattar att 95 procent av Facebookgruppens medlemmar är kvinnor.
– Det är fortfarande kvinnans arbete att se till att hemmet är i ordning, och det är kvinnor som skäms mest om vi inte uppfyller kraven. Samtidigt är hushållsarbetet något som inte syns så tydligt – när det blir gjort. Att INTE utföra det osynliga kvinnoarbetet är nästan det tydligaste sättet att lyfta fram och synliggöra det. På så sätt utför vi en gemensam feministisk motståndshandling i gruppen, även om det nog finns många där som aldrig skulle kalla sig feminister.
Pressen att ha snyggt hemma har många beröringspunkter med utseendehets kopplad till den egna kroppen, anser Lotta Sjöberg. Hemmet är en förlängning av oss själva – vi putsar och fejar och stressar upp oss på ett sätt som sammantaget blir till ett folkhälsoproblem. Humor är ett botemedel, bokstavligt talat.
Men när läkare och psykologer berättar att de tipsar patienter om gruppen Family living – the true story i terapeutiskt syfte är det något som både gläder och oroar Lotta Sjöberg.
– Jag brukar säga att jag arbetar med att normalisera det normala. Men man kan ju verkligen fråga sig hur långt det har gått då.
Lotta Sjöberg
- Bor: Hägersten, Stockholm.
- Familj: Man och tre döttrar.
- Aktuell: Med boken »Orka torka – Motståndsinspiration från Facebookgruppen Family Living – the true story« (Galago). Facebookgruppen har i skrivande stund drygt 27 000 medlemmar.