Befriande slippa läsa dåliga deckare
Sanna Töringe om Julio Cortazárs noveller, Marie Lundquists essäer om
fotografier, J.M.G Le Clézios vackra prosa och Kristian Lundbergs
deckare Grymhetens stad.
Även om storförlagen dominerar den svenska bokmarknaden, känns det vårlikt spirande med alla småförlag. De verkar stå för garantin att det inte bara är lönsamheten som styr.
Jag tänker på Modernista som haft den goda smaken att ge ut Julio Cortazárs Samlade noveller. Den känns som ett nästan ändlöst äventyr som jag för min del vill njuta av i småportioner. Översättningen är gjord av Karin Sjöstrand, Knut Ahnlund, Jan Sjögren och Jens Nordenhök.
Cortazár är häxmästaren som kan passa många läsare. Här finns klassiska spökhistorier, berättelser från en bardisk i Paris, märkvärdigheter som man behöver fundera länge över och enkla raka historier som man själv kan berätta vidare vid någon bardisk.
Flera av novellerna är som gjorda för att läsas högt. Man vill gärna dela upplevelserna med någon annan.
•l•
Marie Lundquist är främst poet. Hon kan konsten att snabbt fånga och beskriva ett ögonblick. I Drömmen om verkligheten, fotografiska reflektioner, utgiven på Journal, skriver hon essäer om olika fotografier.
Hon betonar själv likheten mellan dikten och stillbilden, utsnittet ur verkligheten. Hennes funderingar och tankar om bilderna ges bort som presenter, så härligt är det att läsa. Jag får dela hennes tankar och känna igen mig i egna upplevelser.
Hon byter perspektiv, fastnar i minnet av ett par förstörda mockaskor och sveper sedan iväg i försök att få tag på något
ofångbart, den där känslan som inte går att beskriva. Detta är
verkligen en mycket personlig bok.
•l•
Tack vare Elisabeth Grate bokförlag har vi fått del av mängder av franskspråkig litteratur, både från Frankrike och Nordafrika. Alla titlar är väl värda att läsa, detta är ett riktigt kvalitetsurval.
Nu har jag haft tillfälle att stilla få försjunka i J.M.G Le Clézios vackra prosa. Vindlande runt varandra följer två historier i romanen Allt är vind, översatt av Ulla Bruncrona.
Man följer så gärna den unge Jeans liv i Nice, London och Mexiko, men hoppar lika gärna tillbaka i tiden för att följa hans förfaders äventyr på ön Mauritius.
•l•
Leopard Förlag har som målsättning att spegla det föränderliga Sverige. Det är säkert ingen slump att Kristian Lundbergs deckare Grymhetens stad är utgiven just där.
Hans serie om den bottenfrusne kommissarien Forsberg beskriver en ständigt grå himmel och en kall vind från havet. Detta är Malmö, torskarnas stad, och texten är snyggt avskalad och ren. Det är så befriande att slippa läsa dåliga deckare att jag kommer på mig själv med att le trots att temat denna gång är kvinnoslaveri.
Detta är fjärde delen av serien om den sorglige polisen och inte blir han gladare denna gång, för överallt ser han orättvisor och hemlösa och lukten av ruttnad tång verkar aldrig släppa. Det kan verka deprimerande men piggar i stället upp. Hög kvalitet lönar sig!
•l•
Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i STPress.