Ulf B Andersson är chefredaktör för Amnesty Press.
Bild: Sandra Johnson
Ulf B Andersson är chefredaktör för Amnesty Press.

Ulf B Andersson: Nu verkar vändpunkten ha kommit i Belarus

KRÖNIKA2020-09-02

I årtionden har Ales Bialatski arbetat för att fälla Europas sista diktatur, Belarus. Amnesty Press chefredaktör, Ulf B Andersson, berättar i sin krönika om en modig mans långsiktiga arbete.

Det var en overklig känsla att höra Ales Bialatskis röst i en av Ekots sändningar de här sensommardagarna då allt står och väger i Belarus. Nu var han intervjuad som en av 51 medlemmar i det övergångsråd som bildats av oppositionen för att kräva ett slut på den politiska förföljelsen, frigivande av alla politiska fångar och ett nytt fritt och rättvist presidentval.

Första gången jag träffade Ales Bialatski var en snöig och bistert kall januarihelg 2004 då Vjasna, den människorättsorganisation han grundade 1996, och andra oberoende organisationer skulle samla över 100 deltagare till en konferens om mänskliga rättigheter i huvudstaden Minsk. Myndigheterna tvingade det hotell där konferensen skulle ha hållits att avboka och under stort hemlighetsmakeri flyttades sammankomsten till en sliten semesteranläggning i skogarna utanför Minsk.

Det var en närmast surrealistisk känsla att sitta i kylslagna lokaler bland dissidentveteraner från Belarus och grannländerna. En av deltagarna förklarade att han var övertygad om att säkerhetstjänsten KGB hade någon agent på plats där ute i skogen.

När Ales Bialatski kom till Stockholm hösten 2014 var han fri efter att ha suttit i fängelse i 1 052 dagar. Han hade 2011 dömts till fyra och ett halvt års fängelse för påstått skattebrott.

– Jag är övertygad om att det kommer en tid då situationen i landet förändras till det bättre, på samma sätt som hände i Europa 1989, sade han då i en intervju i Amnesty Press.

Efter valet 9 augusti verkar nu vändpunkten ha kommit i Belarus.

President Aleksandr Lukasjenko, som styrt Belarus sedan han vann valet 1994, har hanterat coronakrisen genom att rekommendera vodka, bastu och traktorkörning mot viruset. Genom att fängsla kandidater som utmanade honom hoppades presidenten att allt skulle förbli som vanligt.

Svetlana Tichanovskaja, vars make är en av dem som fängslats, överraskade dock alla genom att ställa upp i valet. Helt utan tidigare politisk erfarenhet samlade hon ett starkt stöd. När det officiella valresultatet presenterades, med 80 procent för Lukasjenko, var det uppenbart för många belarusier att siffrorna var fabricerade. Sedan dess har tiotusentals gått ut på gatorna i mäktiga fredliga manifestationer.

Presidentens försök att kommendera ut statsanställda till stöddemonstrationer lyckades inte, och bilderna när arbetare vid en traktorfabrik ropade ”Avgå!” gick över världen.

Regimens svar har varit ett exempellöst våld – minst fyra döda, sex försvunna, runt 7 000 gripna och rapporter om tortyr och sexuella övergrepp. Trots detta fortsätter protesterna och strejkerna.

I årtionden har Ales Bialatski och andra modiga belarusier arbetat för ett slut på Europas sista diktatur. Nu är det målet inom räckhåll.



Ulf B Andersson är chefredaktör för Amnesty Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA