Thomas Gustafsson: Offentliganställda får betala för festen
Tonen i debatten är hård inför parlamentsvalet i Spanien 20 november. Men ett är säkert, oavsett valutgång: nedskärningarna i staten fortsätter.
Politiker, kampanjmakare och politiska journalister här i Spanien är sedan månader tillbaka sysselsatta med sina rackarspel och tjuvknep. 20 november är det parlamentsval. Debatten är hård. Det går inte en dag utan att någon anklagas för lögn eller en ny skandal avslöjas.
Enligt samtliga opinionsmätningar blir det regeringsskifte och oppositionsledaren Mariano Rajoy från högerpartiet Partido Popular får bilda regering. Men han vinner inte på egna meriter. Högerledaren har redan förlorat två val i rad och ses som en hopplös ledare av många spanjorer. Han vinner för att det regerande Socialistpartiet röstas bort sedan premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero misslyckats med sin ekonomiska politik.
Spanien befinner sig sedan tre år tillbaka i en djup kris. Åren före krisen hade landet Europas högsta tillväxt, tack vare en fastighetsboom som saknar motstycke. Med lånade pengar byggdes en och en halv miljon bostäder på två år. De flesta av dem som arbetade inom byggbranschen är nu arbetslösa. Tre år efter att fastighetsbubblan sprack står fortfarande sjuhundratusen nybyggda bostäder tomma. Kvar finns bara skulderna.
—•l•—
Framför allt är det de offentliganställda som tvingas betala notan för den spanska köpfesten. När premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero presenterade sitt stora sparpaket i mitten av maj förra året var det som om mattan rycktes undan för många. Min vän Javier som har en hög tjänst på en statlig myndighet fick sin lön sänkt med femton procent. Paloma som jobbar som arbetsförmedlare fick löneavdrag med fem procent och Martín som är lärare får tio procent mindre i lönekuvertet. Alla deras förmåner och löneökningar har stoppats för de närmaste åren.
Men de är ändå lyckligt lottade som fått behålla jobbet. Min kompis Sergio som varit långtidsvikarie på en högskola tillhör nu de arbetslösa. Liksom ytterligare tiotusentals som gått på vikariat inom den offentliga sektorn.
—•l•—
Mer än var femte spanjor saknar i dag jobb. Arbetslösheten fortsätter att stiga. Enligt en ny rapport finns det nu 1,4 miljoner familjer där samtliga löntagare är arbetslösa. Samtidigt har pensionerna frusits. Barnbidraget tagits bort. Subventionerna av mediciner minskat. Det är nedskärningar överallt.
»Blir det upplopp även i Spanien?« undrar vännerna som ringer från Sverige.
Nej, det tror jag inte. Spanien är inte Grekland. Men många tycker att det sparas på fel saker, att de fattiga drabbas medan de rika kan ta springnota.
Socialisterna vill därför höja skatten ytterligare för höginkomsttagarna. Högerpartiet vill ha skattesänkningar och stimulansåtgärder för att skapa jobb. Båda partierna anklagar den andra sidan för att ljuga och inte berätta om vilka nedskärningar de tänker göra om de vinner, båda håller tyst om sina egna sparplaner. Det enda säkra är att besparingarna fortsätter.
Thomas Gustafsson är journalist, verksam som korrespondent i Madrid för bland annat Sydsvenskan och författare till flera böcker om Spanien.
Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.