Susanna Lundell: Viktigt att ta upp kampen mot osakliga löneskillnader
Chocken var stor när jag och min fackliga kollega försökte ta in vad personalchefen sade. Vi satt i chefens rum för att tillsammans löneförhandla för våra arbetskamrater.
Personalchefen menade att hen omöjligt skulle kunna gå oss till mötes och höja lönerna eftersom många av oss var kvinnor och ”skulle kunna bli gravida”.
Efter mötet var både jag och min kollega upprörda över bemötandet och min kollega avslöjade då en hemlighet för mig. Hon var gravid i fjärde månaden och hade tagit mycket illa vid sig av samtalet.
Även om löneskillnaderna mellan män och kvinnor är mindre bland tjänstemän i den statliga sektorn än för tjänstemän på den övriga arbetsmarknaden, är de fortfarande för stora. Det blir också tydligt att det handlar om kön eftersom kvinnors löner upp till 36 års ålder ligger ungefär på samma nivå som männens, för att därefter tydligt halka efter.
Orsakerna till att det ser ut så är flera. Kvinnorna tar oftast en större del av föräldraledighet och vab. Dessutom erbjuder inte alla arbetsgivare lönesamtal under föräldraledigheten, och det är lätt att halka efter lönemässigt om man som anställd glöms bort i de sammanhangen. Det är naturligtvis inte okej att det ser ut så och det är inte acceptabelt att arbetsgivare diskriminerar kvinnor.
Personalchefens bemötande vid den löneförhandling som jag och min kollega deltog i var under all kritik. Dessutom hade vi uppmärksammat att det fanns osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män på vår arbetsplats. Så vad blev då lösningen? För att bryta det låsta läget tog vi initiativ till en lönekartläggning och inledde därmed ett långsiktigt arbete för att komma till rätta med de oförklarade löneskillnaderna. Vi lyckades inte den gången få igenom de löneökningar vi ansåg att våra arbetskamrater skulle ha, men vi bestämde oss för att vinna långsiktigt. Vi visste att en lönekartläggning skulle göra det svårare för arbetsgivaren att missgynna kvinnor, då det skulle bli tydligt vad som behövde rättas till.
Dessvärre finns det fortfarande många arbetsgivare som struntar i att göra lönekartläggningar, trots att lagen kräver detta. Det behöver därför bli tuffare konsekvenser för dem som missköter sig.
Hur det gick för mig och min kollega? Behöver jag säga att både hon och jag bytte arbetsgivare ett tag efter vårt möte med personalchefen? Att byta jobb är också ett bra sätt att höja lönen, för den som har möjlighet.
Susanna Lundell är journalist och tidigare chefredaktör för Kommunalarbetaren.
Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.
- Du, vad intressant med dina tankar om sambandet mellan löneökningar och kvinnors förmåga att kunna bli gravida. Jag slår på inspelningsfunktionen på mobilen, så kan du väl utveckla dina resonemang. Vi lyssnar gärna...
Jag gissar att arbetsgivaren i ett sådant läge hamnar på defensiven och att inte ST:s lokala representant ska behöva gå ifrån mötet och må dåligt.