Julia Agha: Vi behöver institutioner som skapar trygghet

KRÖNIKA2023-12-21

Det är en sommardag under högtiden eid al-adha och utanför en moské i Stockholm ska ett spektakel snart äga rum. Mediehuset Alkompis är på plats och sänder live från en mobiltelefon – en sändning som ska visa sig få 8,9 miljoner tittare. Irakiern Salwan Momika har fått tillstånd att genomföra en manifestation och står redo med tändare och en koran inlindad i bacon. Vi befinner oss mitt i en känslig Nato-process och nyhetsvärdet kunde inte varit större för Alkompis.

Livesändningen fick vansinniga 120 000 kommentarer. Intresset var enormt, framför allt från utlandet. Många i Mellanöstern känner någon som bor i Sverige, men på senare tid har det ökade intresset snarare grundat sig i något annat.

Egentligen började det med LVUkampanjen, som spred falska anklagelser om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn. Även om den är sprungen ur en misstro mot socialtjänsten, så bygger själva desinformationskampanjen på föreställningen att det svenska samhället är systematiskt islamofobiskt. För många bekräftades denna tes när personer som Salwan Momika, och dessförinnan Rasmus Paludan, under polisskydd brände koraner.

Att leva i en demokrati kommer med rättigheter, men också skyldigheter, till exempel skyldigheten att tolerera andra människors yttranden. Detta var Alkompis noga med att påpeka för våra tittare. Att vara källkritisk och inte låta sig vilseledas av aktörer som sprider desinformation är ett annat budskap vi ständigt poängterar.

För att bli en del av samhället måste man våga lita på att samhället vill ens bästa. Det kan vara svårt när man ständigt känner sig som ”dem” i den offentliga debatten. Den känslan förstärktes under hösten när partiledaren för Sveriges näst största parti i ett AI-genererat tal på arabiska skickade budskapet ”ni är inte välkomna”.

År 2023 har varit ett tufft år för Alkompis läsare. De har under årets nyhetshändelser stått i centrum – vid koranbränningar, påverkanskampanjer och rasistiska utspel från politiker. Till detta läggs nu den för många traumatiska rapporteringen från det fruktansvärda kriget. En av Alkompis medarbetare har föräldrar och syskon i Gaza.

I oroliga tider söker människor trygghet och information. Då är oberoende nyhetsjournalistik viktig. Det är även andra samhällsinstitutioner. I mötet med människor kan varje statsanställd skapa förtroende för det svenska samhället. Alma på Arbetsförmedlingen, Maja på Migrationsverket eller Fredrik på Försäkringskassan kan sätta bilden av det Sverige vi vill att utlandsfödda ska mötas av. Inte den bild som sätts av främlingsfientliga politiker eller islamistiska röster på internet.

När politiker tappar fotfästet och desinformation får stor spridning – då behövs oberoende medier och förtroendeingivande myndigheter mer än någonsin.


Julia Agha är vd för Alkompis, ett mediehus som förmedlar svenska nyheter och samhällsinformation på arabiska. Hon tilldelades under 2023 utmärkelsen Årets Mediaamazon.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA