Emmy Rasper: Prata om psyket på skyddsronden

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2015-08-27

Vi behöver arbetsplatser som tar hänsyn till människors psykiska hälsa. Det skriver Emmy Rasper i en krönika om psykiska arbetsmiljöronder. 

Av:  Emmy Rasper

Alla människor har en psykisk hälsa och mår olika bra psykiskt genom livet. Jag har än så länge inte träffat någon som inte håller med om det påståendet.

I dag är stress den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige och sjukskrivningar som beror på psykisk ohälsa har ökat med 48 procent sedan 2012, enligt Försäkringskassan. Ändå är det inte ett självklart samtalsämne på arbetsplatser. 

Att prata om sin egen psykiska hälsa innebär alltid en risk att ses som en klen person. Enligt min erfarenhet är den vanligaste fördomen om psykisk ohälsa att det bara är att rycka upp sig. Ta sig i kragen och sluta lipa, liksom. Det är antagligen också den vanligaste fördomen som människor som lider av psykisk ohälsa har om sig själva.

Det gäller även mig. Trots att jag är en person som offentligt kan säga att jag ibland lider av psykisk ohälsa pratar jag oftast inte om hur jag mår på min arbetsplats. Varför? För att jag skäms. Skam är det ena anledningen till att vi inte pratar om det, den andra är okunskap.

På alla arbetsplatser med över fem anställda ska det finnas skyddsombud som tillsammans med de andra arbetstagarna och arbetsgivaren ska se till att arbetsmiljön är bra. Det gäller både fysisk, psykisk och social arbetsmiljö. Men jag upplever att kunskapen om vad som är en god psykisk arbetsmiljö inte är lika hög som kunskapen om vad som är en bra fysisk arbetsmiljö.

På min arbetsplats har vi höj- och sänkbara bord och stolar som går att ställa in på tusen olika sätt. Man kan få en pilatesboll att sitta på eller en liten stödmatta att stå på om man vill. Varje år går våra skyddsombud en rond och frågar hur vi sitter. Det är bra. Jag uppskattar att inte få ont i axlar och rygg när jag jobbar.

Men vi behöver införa nya ronder på alla arbetsplatser. Ronder där skyddsombuden går runt och frågar hur mitt psyke mår på jobbet. Hur det öppna kontorslandskapet, det nya textprogrammet eller chefens sätt att vara påverkar min hjärna. Och arbetsgivare behöver lära sig att prioritera psykisk hälsa när de räknar på kostnader för omgörningar, neddragningar och hur de ska anställa sina medarbetare.

Psykisk ohälsa är ett stort problem som måste börja tas på allvar på våra arbetsplatser. Inte bara när vi har kört in i väggen, utan helst tidigare. Det är därför jag vill prata om psykisk hälsa. Alla som mår psykiskt dåligt har någon gång varit den där som tänkt att det bara är att bita ihop. Men att bita ihop gör ont och hjälper inte mot psykisk ohälsa.

Vi behöver arbetsplatser som tar hänsyn till människors psykiska hälsa. Vi behöver arbetstagare som inte biter ihop utan som kräver psykiska arbetsmiljöronder och en arbetsgivare som tar psykisk hälsa på allvar. Det angår oss alla – vi har alla en psykisk hälsa och vi har alla rätt till en arbetsplats som inte försämrar vår hälsa.



Emmy Rasper journalist och programledare för språket i Sveriges Radio och i höst aktuell med podcasten psyket.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA