Charlotta Buxton: Regeringens tjänstemän styr över brexit

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2018-10-09

Vad betyder brexit egentligen? Ingen vet. Det finns lika många versioner av utträdet som det finns britter. Det skriver Charlotta Buxton, korrespondent i London för Svenska dagbladet.



»Varför har Storbritannien inte lämnat EU redan?«, frågar min trafiklärare som tycker att brexit går alldeles för långsamt. Hon röstade för utträdet därför att det enligt henne finns för många invandrare i landet. Två av mina vänner från EU-länder har svårt att sova. De oroar sig för att de inte ska få stanna efter utträdet. En annan vän har ansökt om medborgarskap. Mina svärföräldrar röstade »stanna«, men stöder nu brexit eftersom »Bryssel behandlar Storbritannien så uselt«. Mina vänner i Glasgow anser att regeringen i Westminster är galen och att Skottland borde lämna resten av Storbritannien.

Vad betyder brexit egentligen? Ingen vet. Det finns lika många versioner av utträdet som det finns britter. En del har börjat hamstra mat. Andra anser att det inte finns något att oroa sig över, även om Storbritannien skulle lämna EU utan ett avtal.

Mätningarna säger följande: Lite mer än häften av britterna tycker att Storbritannien borde stanna kvar i EU. 73 procent av britterna anser att förhandlingarna med Bryssel går dåligt. Bara 22 procent tror att Storbritannien får ett avtal innan landet lämnar EU i mars nästa år. Enligt undersökningsföretaget Yougov svarar 69 procent att de inte ens vet vad den brittiska premiärministerns Theresa Mays brexitförslag handlar om, eftersom de slutat följa nyheterna om planen.

Problemet är att den förra premiärministern David Cameron aldrig räknade med att britterna skulle rösta för att lämna EU. Ingen, inte ens de grupper som drev på för brexit, hade en klar plan för hur utträdet skulle se ut.

20 dagar efter att britterna röstat för brexit meddelade David Cameron att han avgår. Hans efterträdare Theresa May lyckades länge komma undan med att bara upprepa »brexit betyder brexit«. Men nu är det mindre än ett halvt år kvar tills Storbritannien lämnar EU. Nu måste det finnas en plan.

I det här skedet är det svårt att hitta en brexit som kan ena ett land där sprickorna bara blivit tydligare under de senaste två åren. Theresa Mays förslag har fått underkänt i Bryssel, i Westminster och av britterna. Men det är den enda plan som finns.

Och vem är det som ligger bakom den? Tjänstemännen. Storbritanniens chefsförhandlare är varken Theresa May eller hennes brexitminister – det är brexitministeriets departementsråd Olly Robbins.



På grund av brexit växer den offentliga sektorn nu kraftigt. Det finns rekordmånga lediga jobb på regeringens kontor i Whitehall. Under det senaste året har över 10 000 nya tjänster skapats. I år behövs närmare 1 500 nya anställda. De flesta jobbar med brexit.

Britterna och politikerna i Westminster har svårt att enas kring hur utträdet ska se ut. Det är tjänstemännen som styr landet genom stormen.



Charlotta Buxton är Svenska dagbladets korrespondent i London.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA