Så mycket tjänar myndighetscheferna
När regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
Denna artikel publicerades 2019 och löneuppgifterna är inte längre aktuella. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.
Regeringen har nyligen fattat beslut om nya löner för statens myndighetschefer. Lönerna gäller retroaktivt från 1 oktober 2018.
Av de tio högst betalda cheferna är två kvinnor och åtta män. Som Publikt tidigare rapporterat om har Lena Erixon på Trafikverket fortsatt den högsta lönen av de myndighetschefer för vilka regeringen sätter lön, 174 600 kronor i månaden.
Högst löneförhöjning fick Maria Lantz, rektor på Konstfack med 5,6 procent.
I listan nedan kan du se hur stor löneförhöjning myndighetscheferna fått och deras nya månadslöner.
Källa: Regeringskansliet. Sammanställning: Publikt.
Så sätts myndighetschefernas löner
- Regeringen beslutar om löner för de flesta myndighetschefer – bland andra generaldirektörer, landshövdingar, museichefer och lärosätenas rektorer. Regeringen beslutar även om lönerna för överdirektörer vid större myndigheter samt länsstyrelsernas länsråd. Totalt handlar det om cirka 200 personer.
- Regeringen sätter inte lönerna för cheferna för de myndigheter som ligger under riksdagen, exempelvis riksrevisorerna och justitieombudsmannen.
- Lönen för Arbetsgivarverkets generaldirektör sätts av Arbetsgivarverkets styrelse.
- Lönen för de statliga AP-fondernas verkställande direktörer sätts av respektive fonds styrelse
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.