Två kritiker blev utköpta – en fick börja städa

FÖRDJUPNING: YTTRANDEFRIHET2006-02-22

I några uppmärksammade fall har ST-medlemmar fått lida för sin öppenhjärtighet. En sektionsordförande på Sjöhistoriska museet, en statistiker på SCB och en insatsledare på Luftfartsverket är några av fallen.

Av:  Rickard Jakbo

Torbjörn Ericson var för stridbar. Det är vad han själv påstår. Den dåvarande ledningen för Sjöhistoriska hade förstås en annan syn.

Det började med att den nya chefen för Statens maritima museer skulle göra om arbetsplatsen 2001.

–Allt skulle gå så snabbt. När den nye chefen meddelade att han skulle tillsätta en tjänst utan att ha MBL-förhandlat, påkallade jag som ordförande en tvisteförhandling.

Sektionsordförande Ericson var känd för att säga vad han tyckte och enligt honom hade ledningen länge ansett att han jobbade lite väl mycket fackligt.

–Jag kallades upp till fyra arbetsgivarrepresentanter. De sa att de inte hade förtroende för mig. »Vi ses i AD«, svarade jag, för jag visste att de inte hade något konkret att komma med. Då valde de att köpa ut mig. Jag har än i dag svårt att förstå att de ville betala 24 månadslöner för att bli av med mig, men antagligen ansåg de att en frispråkig person var en risk när organisationen skulle göras om.

Enligt Torbjörn Ericson berodde mycket på den dåvarande chefen, som »såg konstruktiva kritiker som hinder«.

–Det är klart det tog. Jag hade arbetat där i 20 år.

Efter att Torbjörn slutat råkade myndighetschefen i konflikt med flera andra kolleger. Efter att Statens maritima museers styrelseordförande slutat på grund av samarbetssvårigheter med denne chef valde han att avgå, något som Torbjörn Ericson ser som en bekräftelse på att han hade rätt i sin uppfattning om chefens destruktiva roll.

I dag jobbar Torbjörn Ericson som lärare i Norrköping. Den före detta chefen jobbar med utredningsuppdrag åt regeringen.

Insatsledare blev lokalvårdare

Ett färskare exempel på hur fackliga företrädare hamnat i blåsväder efter kritiska uttalanden uttalanden är omplaceringen av insatsledaren Lennart Dahlin på Luftfartsverket. Efter en tids bråk fick han börja städa.

Historien började förra året när ST-ombudet Lennart Dahlin fick en skriftlig erinran av chefen för Midlanda flygplats mellan Sundsvall och Härnösand. Han hade uttalat sig kritiskt i lokaltidningarna om att myndigheten hade sagt upp anställda för att sedan hyra in nya. Enligt chefen skulle han ha spridit negativa uttalanden och vägrat att utföra vissa arbetsuppgifter.

Chefen slutade

–Det startades ett ordkrig i tidningarna och den dåvarande chefen sa att om Luftfartsverket hade varit ett privat företag hade jag fått sparken.

Efter en central tvisteförhandling och en ursäkt från Lennart Dahlin angående hans språkbruk, tog Luftfartsverket tillbaka anklagelserna. Hans fall togs upp i personalansvarnämnden som inte ansåg att det behövdes disciplinära åtgärder.

–Det var fakta som låg på bordet. Jag skulle aldrig gå ut med påhitt, då skulle jag vara fackligt död.

Lennart Dahlin jobbar i dag fortfarande mest med städuppgifter, men den gamla chefen har slutat med hänvisning till medieuppmärksamheten och personalens motstånd mot förändringar. Lennart Dahlin ser positivt på framtiden och anser att det kan löna sig att prata med tidningar.

–Ja, har du fakta och vet att du inte gör något fel då är det viktigt att tala om var du står, säger han.

Statistiker köptes ut

Ett annan tvist som rört kritik av arbetsledning och som finns i STs rullor handlar om statistikern Brian Wicklin på SCB, som utestängdes från sin arbetsplats 1996.

Enligt Brian Wicklin berodde det på att han i tidningar och tv kritiserat SCBs arbetsmetoder. Enligt myndigheten hade han inte skött sitt jobb.

–Kritiken i medierna sågs inte med blida ögon, minns jag, men jag kan inte alla detaljer. Det var länge sedan, säger Monica Broberg, vice ordförande på STs SCB-sektion i Stockholm.

Även det fallet togs upp av personalansvarnämnden. Men den här gången fick inte medlemmen det lokala fackets stöd. Det slutade med att Brian Wicklin köptes ut, efter förhandlingar med STs kansli.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA