Tempen på jobbet ingen het fråga

KOLL PÅ: TEMPERATUR2013-06-19

Arbetsplatsen ska ha ett »lämpligt termiskt klimat«, säger Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Men det finns inga på förhand givna gradtal för hur varmt eller kallt det får vara på jobbet.

Vilken temperatur som är acceptabel måste bedömas från fall till fall, enligt Arbetsmiljöverket. Man får väga samman situationens alla faktorer. Lyser solen rakt på? Hur är det med luftfuktigheten? Drar det? Är arbetet stillasittande eller kanske tvärtom fysiskt tungt?

Arbetsmiljöverket rekommenderar dock att det är minst 20 grader varmt vid stillasittande arbete i vanlig klädsel.

Frågor om temperaturen på jobbet är inte så vanliga som frågor om ventilation och luftkvalitet, säger Gunnar Åhlander, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

– Fast så fort det blir en värmebölja kommer det klagomål, men det är oftast kortvarigt, säger han.

Arbetsmiljöverket har inte fattat särskilt många beslut utifrån föreskrifterna.

– En gång handlade det om en kall verkstad. I det fallet krävde vi att de skulle hålla minst 18 grader. En annan gång handlade det om en tandläkarpraktik där det var för varmt, men där angavs inget exakt gradtal i vårt beslut, säger Gunnar Åhlander.

Utomhus är det svårt att kontrollera temperaturen. Arbetsmiljöverket kräver att arbetsgivaren så långt som möjligt skyddar arbetstagarna mot väder och vind.

– Men det tar mera sikte på nederbörd och blåst än på temperatur, säger Gunnar Åhlander.

I yrken där man vistas mycket utomhus, inom exempelvis byggbranschen, har parterna ofta kollektivavtal om hur kallt det får vara innan man stannar inomhus. Då sköter parterna själva regelverket och Arbetsmiljöverket blir inte inkopplat. 

Kontorsanställda presterar bäst när det är 21–23 grader varmt.
Bild: Colourbox
Kontorsanställda presterar bäst när det är 21–23 grader varmt.

Då jobbar vi som allra bäst

Allra bäst presterar kontorsanställda i temperaturer mellan 21 och 23 grader. Det visar den sammanvägning av forskningen på området som den finske forskaren Olli Seppänen vid Tekniska högskolan i Helsingfors varit med och gjort. Vid temperaturer lägre än 17 grader och högre än 28 grader minskar effektiviteten med mer än fem procent. Men siffrorna är genomsnittsvärden – människor har individuella preferenser. Till exempel brukar kraftigare personer trivas bäst i lite lägre temperaturer medan magra människor vill ha det lite varmare.

Därför är vi 37 grader varma

Människor och andra däggdjur har en kroppstemperatur på omkring 37 grader. Två forskare i USA menar att det kan bero på att det vid 37 grader är tillräckligt varmt för att kroppen ska skyddas mot de flesta svampinfektioner, och samtidigt så pass svalt att det inte behövs alltför mycket mat för att bibehålla värmen. Den normala kroppstemperaturen hos vuxna brukar ligga mellan 35,6 och 38,2 grader. Temperaturen är lägst på morgonen och högst på kvällen.

Ingen temp alls!

I rymdens vakuum råder ingen som helst temperatur, men föremål i rymden kan vara olika varma och kalla beroende på vilka material de består av och om de befinner sig i skugga eller ljusbestrålning.

Källa: Nasa

14°

Så kallt var det på Salbergaanstalten under årets första vecka. Orsaken visade sig vara ett fel i värmeanläggningen. Två intagna anmälde incidenten till Justitieombudsmannen som dock inte uttalade någon kritik eftersom felet rättades till. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA