Svenska politiker vill gå samma väg

FÖRDJUPNING: SVERIGE2009-12-15

Flera svenska partier vill gärna ta efter den norska modellen. Nyligen lanserade den rödgröna oppositionen modellen ”En dörr in” – dock utan rivna myndighetsgränser. Även den borgerliga alliansen sneglar västerut.

Såväl Miljöpartiet som Centerpartiet förespråkar en norsk modell för det svenska välfärdssystemet. Centern vill slå ihop arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen till en enda försäkring under en gemensam myndighet. Miljöpartiet har tidigare lanserat ett förslag om att slå ihop Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, och har studerat det norska exemplet.

”Nödvändigt på sikt”

– Vi tror det är en riktig väg att gå, säger språkröret Peter Eriksson. På längre sikt blir det nödvändigt att ha gemensamma system för att ha en gemensam bedömning.

Tills vidare har partiet enats med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om modellen ”En dörr in”, som blir verklighet vid en eventuell valseger nästa år. Modellen innebär en tätare samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunerna kring sjuka och arbetslösa – dock utan formell sammanslagning. Samarbetet ska regleras i lag och vara obligatoriskt för alla kommuner, till skillnad från dagens servicekontor eller det regionala samarbetet Finsam.

Varnar för sammanslagning

Oppositionsledaren Mona Sahlin (S) menar att en myndighetssammanslagning i dagsläget vore alltför påfrestande i skenet av de senaste årens turbulens på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Hellre vill hon se ”en annan typ av ansvar”.

– Vi har tittat på Norge. Där finns mycket att lära, både på gott och ont. Det goda är att verkligen använda resurserna över de ganska hårda myndighets- och organisationsgränser som har funnits. Mindre bra var att lägga så enormt mycket kraft på själva omorganisationen. Men grundtanken är rätt.

Inom den borgerliga alliansen förordar Kristdemokraterna ett betydligt tätare samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, med uttrycklig hänvisning till norsk förebild. Désirée Pethrus Engström, ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott, ser en tydlig trend mot ökad samverkan, i synnerhet som Arbetsförmedlingen nu tar över Försäkringskassans ansvar för dem som utförsäkras från sjukförsäkringen nästa år.

– Jag tror det ligger ganska nära i tid att det blir någon form av sammanslagning, säger hon.

M vill ha brett samförstånd

Folkpartiet vill se samverkan mellan Arbetsförmedling, Försäkringskassa och kommunal socialtjänst i så kallade one stop shops, och Moderaterna har studerat Norge och flera andra internationella exempel där myndigheter slagits samman.

– Det finns all anledning att följa de här förändringarna för att se om vi kan lära något, säger Gunnar Axén, moderat ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott. Men vi tycker inte att det är läge att diskutera några omfattande organisationsförändringar. Ska vi göra några större reformer ska det ske i brett politiskt samförstånd, ungefär som med pensionsreformen.

Han vill först avvakta effekterna av de förändringar som regeringen sjösatt under mandatperioden. En parlamentarisk utredning som ska se över hela socialförsäkringssystemet tillsätts inom kort. Arbetet väntas ta flera år.

Mona Sahlin, S: "Grundtanken är rätt."<br>FOTO: RIKSDAGEN
Mona Sahlin, S: "Grundtanken är rätt."<br>FOTO: RIKSDAGEN
Peter Eriksson, MP: "En riktig väg att gå."
Peter Eriksson, MP: "En riktig väg att gå."
Désirée Pethrus Engström, KD: "Ligger nära i tid."
Désirée Pethrus Engström, KD: "Ligger nära i tid."
Gunnar Axén, M: "Brett samförstånd krävs."
Gunnar Axén, M: "Brett samförstånd krävs."
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA