Stor skillnad när myndighet byter chef

FÖRDJUPNING: CHEFSLÖNER2009-06-02

När en myndighet byter chef kan lönen för jobbet förändras kraftigt både uppåt och nedåt, visar ST Press granskning. I genomsnitt får män som efterträder kvinnor större lyft från företrädarens nivå än vad kvinnor som efterträder män får. Men de individuella skillnaderna är stora.

ST Press har kartlagt ingångslönerna för de myndighetschefer som utnämnts av den nuvarande regeringen och jämfört vad var och en av dem fått med företrädarens slutlön.

Granskningen visar att skillnaden ofta är stor mellan den avgående och den tillträdande myndighetschefens lön. I vissa fall skiljer det tiotusentals kronor. 

De flesta myndighetschefer får högre lön än sin företrädare. Den man som efterträder en kvinna får i genomsnitt 3 525 kronor mer i månadslön än sin företrädare, medan den kvinna som efterträder en man får 1 480 kronor mer i lön än sin företrädare. Även medianerna – de mittersta värdena i storleksordning – visar på samma mönster.

Stort lyft på Migrationsverket

En av de män som fått högre lön än sin kvinnliga företrädare är Dan Eliasson på Migrationsverket, som fick 18 000 kronor mer i månadslön än sin företrädare Janna Valik. Hans Lindberg på Ekonomistyrningsverket fick 12 000 kronor mer i månadslön än sin företrädare Yvonne Gustafsson. Hon fick i sin tur drygt 10 000 kronor mindre i lön än sin manliga företrädare på sitt nästa jobb, som generaldirektör för Statskontoret.

Lägre lön på bantat verk

7 av 20 kvinnor som efterträtt män har fått lägre lön än sin företrädare. Samma sak har drabbat 3 av 20 män som efterträtt kvinnor.

Den lägsta lönen i förhållande till sin företrädare, 30 000 kronor mindre, fick Lena Erixon, som efterträdde Ingemar Skogö som generaldirektör för Vägverket. Det är en myndighet som krympt kraftigt sedan delar av verksamheten brutits loss.

Hennes fall påverkar i hög grad genomsnittssiffran. Men även om det helt räknas bort, får kvinnor som efterträder män ett sämre utfall än män som efterträder kvinnor.

Ser man till samtliga nytillträdda män respektive kvinnor, oavsett företrädarens kön, försvinner emellertid männens försprång. Det kan förklaras med att den som efterträder en man inte får lika stort lönelyft i förhållande till företrädaren som den som efterträder en kvinna.

I genomsnitt får en nytillträdd manlig chef 2 538 kr mer än sin företrädare, medan en kvinna får 2 676 kr mer.


Fakta om undersökningen

  • Urvalet utgörs av totalt 76 utnämningar av myndighetschefer. 
  • Urvalet omfattar de myndighetschefer som utsetts efter regeringsskiftet 2006 och som tillträder senast 1 augusti 2009. Tillförordnade chefer och myndighetschefer på helt nya myndigheter är undantagna. Även landshövdingar har utelämnats eftersom det i denna grupp finns två fasta löneklasser. 
  • De nytillträddas begynnelselön har jämförts med föregångarens slutlön. Inga löneförmåner har räknats in. 
  • I vissa fall kan det ha förflutit åtskilliga månader från det att föregångaren slutat till dess att efterträdaren börjat. 
  • Många av de nya myndighetscheferna har fått höjd lön sedan de tillträtt. Den lön som använts i undersökningen är ingångslönen. 

Research: Alexander Armiento, Annika Silwén

Största lyft i procent

De nytillträdda myndighetschefer som fått högst lön i förhållande till företrädarna.

  • Anki Dahlin                                   + 45,5
    Statens biografbyrå
  • Gunilla Thörnqvist                       + 33,9 
    Sadev
  • Dan Eliasson                                 + 22,2
    Migrationsverket
  • Henrik Landerholm                     + 20,1
    Folke Bernadotteakademin
  • Lena Häll Eriksson                     + 19,4
    SMHI

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA