Stödet utifrån har inte hjälpt

FÖRDJUPNING: SYDKOREA2014-03-04

ST och andra nordiska fack har försökt att stödja sina sydkoreanska systerförbund i deras kamp för fackliga rättigheter. Svenska Moderaterna har ett internationellt samarbete med landets regeringsparti – men säger sig inte ha känt till kritiken.

De nordiska statstjänstemannafacken har länge försökt hjälpa sina systerförbund i Sydkorea, däribland KGEU och dess föregångare. STs ordförande Britta Lejon är väl bekant med deras situation:

– Man får bilda en form av personalråd, men man har inte rätt att organisera sig på branschnivå eller nationell nivå. Så länge de inte får det kan de inte bedriva ett fackligt arbete, säger hon.

Under de första åren efter millenieskiftet besökte dåvarande ST-ordföranden Annette Carnhede och Pål Arnesen från norska YS Stat Sydkorea och deltog i fackliga demonstrationer.

– Det var väldigt välorganiserat. Departementet öppnade dörren. Ministern talade med oss. Men så snart vi hade åkt hem fängslades de fackliga ledarna igen, berättar Annette Carnhede.

Genom repressionen blev stödåtgärder näst intill omöjliga, enligt Britta Lejon.

– De sydkoreanska företrädarna blev så motarbetade att de mer eller mindre tvingades gå under jorden.

I samband med en internationell facklig kongress i Sydafrika 2012 återknöts kontakten. Det här var precis före det sydkoreanska presidentvalet och Britta Lejon noterade en viss optimism.

– Men i och med att situationen inte förbättrades, har vi inte kunnat ge dem det stöd vi pratade om. Vad vi vet är att de fortsätter med sitt undergroundarbete och sina olagliga strejker, säger Britta Lejon.

Hon tycker att det är beklämmande att en nation som i andra avseenden räknas som utvecklad är ett u-land vad gäller fackliga rättigheter. Förutom fackliga solidaritetshandlingar krävs det politiska påtryckningar, tror Britta Lejon.

Svenska Moderaterna är medlemmar i samma internationella organisation, Internationella demokratiska unionen, IDU, som det sydkoreanska regeringspartiet Saenuri. Men trots samarbetet säger sig Moderaterna inte ha kännedom om situationen för de offentliganställdas fack i Sydkorea. Därför kan ingen kommentera frågan, skriver Henrik Sjöström, pressekreterare på Moderaternas riksdagskansli i ett mejl till Publikt.

Han poängterar dock att det finns krav på medlemspartierna i IDU:

»För alla medlemmar i IDU gäller det att leva upp till Londondeklarationen. Den handlar om att värna grundläggande mänskliga rättigheter och friheter, vari förenings- och facklig frihet ingår. När medlemspartier inte lever upp till Londondeklarationen hanterar man det internt inom IDU« skriver Henrik Sjöström.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA