Staten                 får inte                 abdikera

FÖRDJUPNING: VÄLFÄRD 3.2004-06-22

Kommunerna mobiliserar för att föra in sina perspektiv i Ansvarskommitténs arbete. Men staten håller på att abdikera och har få tydliga förespråkare, anser landshövding Anders Björck.

–Staten är inte alltid så bra på att försvara sina intressen. Det är många landshövdingar som diskuterar detta i dag, säger den förre moderate riksdagsledamoten och försvarsministern Anders Björck, nu landshövding i Uppsala län.

Med sin erfarenhet av rollen som statsmaktens förlängda arm i länet anser Anders Björck att en statlig kraftsamling skulle behövas. Länsstyrelserna har avlövats.

–En gång hade länsstyrelserna ett samlat grepp om de viktiga delarna av den statliga verksamheten. Skattemyndigheten låg under länsstyrelsen, liksom polisen.

–Men vad händer nu? Om riksdagen beslutar om en satsning på infrastrukturen ska vi verkställa det och samordna olika instanser. Men jag har ingen myndighet över Vägverket, Banverket eller Luftfartsverket. Vi har ansvar utan verktyg.

Om flera myndigheter är inblandade i en fråga borde de vara tvungna att samråda, anser Anders Björck. Och kommer man inte överens ska man kunna skicka ärendet vidare till regeringen.

Sektorsmyndigheter som Länsarbetsnämnder och skatteförvaltning har också olika geografisk indelning, påpekar han. Det försvårar samarbetet och komplicerar för medborgarna.

–Det betyder mycket var en myndighet ligger. När vi betalade ut EU-bidrag senast här i Uppsala var hela foajén fylld med folk. Och Uppsala är laglydigast av alla bidragsmottagare i EU. Det var bara två felaktiga utbetalningar, och de rörde en och samma person. Det tror jag beror på de personliga kontakterna.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA