Politikerna har för lite makt
–Det är regeringen som ska styra riket! Jag osäkrar min revolver när jag hör kommunalråd säga att riksdag och regering nog är viktiga, men Vägverkets direktör är viktigast, för det är han som bestämmer, säger Pär Nuder.
Det säger regeringens samordningsminister Pär Nuder. Han är ansvarig inom regeringen för Ansvarskommittén, och arbetar med de nya utredningsdirektiv som väntas komma till sommaren. Även de direktiven kommer att vara ganska vida, säger han, och det omfattande utredningsarbetet ska för socialdemokraternas del följas av en intern partiprocess.
–Vi ska försöka involvera så många som det någonsin går, fastslår Pär Nuder.
Vilka är de viktigaste problemen som utredningen ska lösa?
–Jag vill inte rangordna, men ett stort problem är att ansvarsfördelningen mellan olika offentliga organ är otydlig utifrån den enskilde medborgarens perspektiv. Det är ett demokratiskt problem, eftersom det blir svårt se vem som ansvarar för vad och att utkräva ansvar om man är nöjd eller missnöjd.
Inte minst den statliga sfären har blivit alltmer svårgenomtränglig.
–Staten är mycket olika organiserad från sektor till sektor: polis, arbetsmarknadspolitik, näringspolitik och så vidare. En gång fanns rationella skäl för besluten i de enskilda fallen, men vi har aldrig tagit ett helhetsgrepp.
En annan huvudfråga är ansvarfördelningen vertikalt, mellan stat, kommuner och landsting/regioner.
–Och då hamnar man oundgängligen i en diskussion om sjukvårdens organisation. Svaret på den frågan avgör väldigt mycket hur de olika nivåerna ska se ut, säger Pär Nuder.
En avgörande fråga är alltså om de i huvudsak länsvisa landstingen ska vara kvar eller ej. Det har argumenterats för en överflyttning av sjukvårdsuppgifter till kommunerna, staten eller nybildade, större regioner.
Pär Nuder markerar att han är skeptisk till en regional lösning. Regionerna skulle få en rad uppgifter vid sidan om sjukvården, och risken är, anser han, att hälso- och sjukvårdsfrågorna hamnar i bakvatten.
–Detta är äventyrligheter, och de regionförsök som pågår i Skåne och Västra Götaland ska utvärderas noga. Regionerna får inte bli en flyktväg från det som är riktigt svårt. Det är mycket roligare att syssla med utvecklingsfrågor än att bestämma vilka vårdcentraler som ska läggas ned.
Den nuvarande regionala länsindelningen, skapad för länge sedan, kan dock behöva ändras, säger han.
Problemen med otydlighet och bristande samband mellan närliggande verksamheter härrör enligt Pär Nuder från 80-talets nyliberalism, men också från i och för sig vällovliga ambitioner att minska politikernas detaljstyrning.
–Dessvärre har det lett till att människor uppfattar de statliga myndigheterna som fria rymdskepp utan politisk styrning. Jag känner alltför många före detta statssekreterare och ministrar som när de blivit myndighetschefer säger ”eÄntligen får vi bestämma!”e.
Pär Nuder har vid flera tillfällen också deklarerat sin uppfattning att staten har för många små myndigheter.
–Vi bör stärka länsstyrelserna i stället, säger han. Jag vill att utredningen ska titta på om enskilda länsstyrelser kan få nationella uppdrag.
För att bibehålla professionalismen och människors förtroende för den offentliga sektorn måste jobben generellt bli mer attraktiva, anser Pär Nuder. Detta för att klara generationsväxlingen och den ökande konkurrensen om arbetskraft.
–I staten ska vi ha bra och konkurrenskraftiga löner, även om lönen inte kan vara det främsta konkurrensmedlet. Vi kan också skapa ett betydligt bättre flöde inom den statliga familjen, med utbytestjänstgöring och annat. Att jobba i staten ska vara en palett av möjligheter.