»Samtalet om lönen kändes som ett fikasamtal«

FÖRDJUPNING: LÖNEAVTAL2008-04-02

l Lönerna fram till 30 mars 2009 är precis klara på Länsstyrelsen i Östergötlands län. Bland några ST-medlemmar varierar reaktionen från »hade hoppats på mer« till »nöjd«. Hittills har facket förhandlat men framöver kan det bli lönesättande samtal.

På länsstyrelsen i Linköping har STs förhandlare avslutat det »lokala varvet« och de 280 anställda har just fått sina nya löner.

– Jag har följt löneproceduren lite grand och fått lite löpande information av personalavdelningen och från facket, berättar Yvonne Emanuelsson. Vi fick de nya lönerna i går och jag hade nog hoppats på lite mer. Det blev en tusenlapp i höjning till drygt 21 000 kronor.

Hon är lönegarantihandläggare och har 27 år bakom sig på länsstyrelsen i Linköping och dessförinnan elva år i Vänersborg på länsstyrelsen i dåvarande Älvsborgs län. Men hon tycker att hennes yrkeslivserfarenhet inte väger så tungt som den borde vid lönesättningen.

– Det är likadant varje år. Lönekriterier är fastställda men jag har en känsla av att de inte följs. Jag anser att betyg, utbildning och erfarenhet ska avgöra lönen.

Började diskutera före jul

STs förhandlare Anna Berg, Therese Åneklint och Anna Johansson började diskussionerna med arbetsgivaren före jul, då man bestämde lönekriterier tillsammans med företrädare för Saco och arbetsgivaren. Överenskommelsen följer det centrala kollektivavtalet vad gäller individgaranti. Däremot har man bara två tidpunkter för lönerevision: 1 januari i år och 1 april 2009.

– Utfallet i år blev 6,37 procent och ramen för nästa period fastställs vid nästa lönerevision, säger Therese Åneklint.

ST har medlemmar i alla personalkategorier vid länsstyrelsen. Efter lönerevisionen ligger deras löner mellan 17 700 och 40 500 kronor i månaden.

Under löneprocessen har de anställda erbjudits löne- och utvecklingssamtal. På några avdelningar har de anställda fått välja själva, på andra har chefen kallat till samtalet. I vilken mån den enskilde själv kunnat påverka lönen råder det lite delade meningar om.

Yvonne Emanuelsson tillhör dem som begärt att få löne- och utvecklingssamtal med sin chef. Ändå tycker hon inte att hon vet varför hon är lönesatt som hon är.

Det anser däremot kollegan på rättsenheten, Marie Gustafsson Ekström. Hon har fått sin lön motiverad av chefen. Även om hon är nöjd med årets lön, en höjning med 1 600 kronor till 21 500, skulle hon vilja ta upp med chefen hur hon kan förbättra den.

– Jag tycker inte att vi på länsstyrelsen har inflytande över våra löner, säger hon.

Kändes som fikasamtal

Gunilla Karlsson delar inte den åsikten. Hon är gruppchef för nio personer och beslutsfattare på Trafikenheten.

– Jag tycker att vi har haft inflytande över lönen. Men, tillägger hon, det är ändå arbetsgivaren som beslutar.

Gunilla Karlsson skulle gärna se att man hade lönesättande samtal, något som både Marie Gustafsson Ekström och Yvonne Emanuelsson värjer sig mot. Enligt dem blir det nog mer rättvist och mindre risk för godtycke om facket förhandlar.

– ST informerade för något år sedan om hur lönesättande samtal ska fungera. De sade att varje chef har »en säck pengar« att förhandla om med medarbetarna. Men hur vet man att det finns några pengar kvar till den som kommer sist? undrar Marie Gustafsson Ekström. Det kräver i så fall att man får bra utbildning.

– Man måste veta hur man ska »sälja sig« och det kan många ha svårt för, menar Gunilla Karlsson.

Hon anser att erfarenhet, kunskaper, effektivitet och förmåga att bemöta allmänheten ska avgöra lönen. Innan hon kom till Linköping hade hon varit chef i Uppsala och kunde därför »ställa lite krav« vid anställningen.

– Så jag har haft bra löneutveckling, säger hon. Nu har jag fått en höjning med 1 400 kronor till 29 900.

– Alla hos oss har kallats till lönesamtal, men jag tycker att det var väldigt onödigt. Det kändes som ett fikasamtal och tog 15–20 minuter, säger Jonas Schröder, som arbetar i reception och vaktmästeri.

Inga siffror nämndes angående lönen och lönekriterier diskuterades inte, men han gick igenom sina arbetsuppgifter, som blivit fler, med chefen.

– Nu har jag fått en höjning med 1 000 kronor till 20 000, men kanske ett djupare samtal hade gett mer.

Jonas Schröder vill att lön ska sättas efter prestationen. Han är positiv till lönesättande samtal, men tycker att var och en måste få välja mellan den modellen och traditionell facklig förhandling.

»Inte redo än«

ST-sektionen är positiv till att införa lönesättande samtal, eftersom medlemmarna visat intresse för det på medlemsmöten och när facket samlat dem till lönediskussioner på »ST Café«.

– Men arbetsgivaren och facken anser att inte alla chefer och medarbetare är redo för lönesättande samtal än, säger Anna Berg. Så vi avvaktar.

Therese Åneklint tror att de lönesättande samtalen kan förenkla kommunikationen mellan chef och medarbetare. Men först måste alla medlemmar få utbildning.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA