Annons:

Chef i Kriminalvården får fängelse

KRIMINALVÅRDEN2014-09-02

En tidigare fastighetschef inom Kriminalvården döms för grovt mutbrott till fängelse i tre år och två månader. En man som agerat mellanhand i affärerna och en tidigare vd för en arkitektbyrå döms till tre års fängelse. En konsult döms till samhällstjänst.

Tingsrättens dom, som kom i dag, innebär att den tidigare fastighetschefen döms för grovt mutbrott enligt tre åtalspunkter. Han har tagit emot mutor för att det inblandade arkitektföretaget skulle anlitas i projekteringen av planerade anstalter i Östersund och Haparanda och en tillbyggnad av anstalten Saltvik i Härnösand. Fastighetschefens vän, ”mellanhanden” i affärerna, döms för medhjälp till grovt mutbrott och den tidigare chefen för arkitektbyrån för grov bestickning.

Ytterligare en åtalad, en konsult inom projektledning, döms till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

De fyra åtalades i augusti 2013 för att ha gett eller tagit emot stora mutor i samband med ombyggnader och nybyggnationer av anstalter. Fastighetschefen ska ha sett till att en arkitektfirma och en konsultfirma fick uppdrag från Kriminalvården mot att fastighetschefen och mellanhanden fick större belopp som muta.

Omfattningen av bedrägeriet har beräknats till nära 30 miljoner kronor. Bara för de kontrakt som skrevs i samband med projekteringen och byggandet av nya häktet i Sollentuna ska runt tio miljoner kronor ha betalats i muta.

Men fastighetschefen, mellanhanden och arkitektbyråns tidigare chef döms enbart för de mutaffärer som skett i samband med planeringen av de nya anstalterna i Östersund och Haparanda, anstalter som aldrig byggdes, och ombyggnaden av Saltvik.

Även affärer som ska ha skett i samband med byggandet av Polishuset Tornet i Linköping, och som skedde på fastighetschefens tidigare arbetsplats Rikspolisstyrelsen, liksom misstänkta mutbrott vid byggandet av häktet i Sollentuna fanns med i åtalet. Men på dessa punkter frikändes de åtalade.

Våren 2010 började Riksenheten mot korruption att utreda misstankar om att den tidigare fastighetschefen hade gjort sig skyldig till grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

Den komplicerade utredningen pågick i tre år. Under utredningen framkom uppgifter om oegentligheter också när fastighetschefen tidigare hade samma funktion på Rikspolisstyrelsen.

Rättegången inleddes i januari i år och har pågått fram till sommaren.

Bland dem som vittnat under rättegången finns förre generaldirektören för Kriminalvården Lars Nylén, förre rikspolischefen Sten Heckscher och nuvarande generaldirektören för Skolinspektionen Ann-Marie Begler, tidigare vice rikspolischef.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA