Raka besked från den nya direktören

FÖRDJUPNING2003-09-24
Av:  Ann-Charlotte Viklund

Ska Skånekassan behålla sina 38 lokalkontor?

–Vår ambition är att ha åtminstone en mötesplats i varje kommun, som idag. Får vi inte resurser för att fortsätta på egen hand får vi samverka med andra myndigheter. Då slipper medborgarna också springa till flera ställen för att få sin samhällsservice.

Blir det bättre om kassorna förstatligas?

–Jag tror på en decentraliserad verksamhet. Närheten till fattade beslut och till de försäkrade är viktig för att man inte ska fjärma sig från dem som berörs av ens beslut.

–Det är troligt att kassorna nu ändå förstatligas, bland annat för att visa upp ett mer likartat ansikte mot sina kunder. Detta är ett krav från de försäkrade, och en enhetlig organisation gör det kanske lättare. Då måste försäkringskassorna tillsammans hålla sig framme för att påverka utvecklingen.

Snart ska rationaliseringsvinster tas ut för en ny teknik som fortfarande är bristfällig. Hur tänker du agera?

–Vi måste följa utvecklingen och planera uttagningarna så att de aktivt kan styras till områden där det både finns något att ta ut och där det går att göra det. Man får ju inte äventyra servicen till våra kunder. Kan vi inte leverera välfärdstjänsterna väljer staten en annan ”edistributör”e. Finns det inget att ta ut måste vi naturligtvis tala om det, i stället för att riskera ökad ohälsa bland medarbetarna.

Hur tror du att teknikstödet utnyttjas idag?

–Troligtvis inte fullt ut. Det är lätt att införa en teknik, men betydligt svårare att lämna ett gammalt arbetssätt. Vi har varit fokuserade på att producera och då kanske glömt att följa upp hur vi arbetar med den nya tekniken. Kan vi alla handgrepp? Har vi tagit till oss alla nyheter som kommit successivt?

Vilka chefer vill du ha?

–Chefer som är närvarande, ser vad som händer och är tydliga om prioriteringar. Handläggarna måste vid behov ha någon ansvarig att resonera med. I Skånekassan har man därför valt att behålla en chef med fullt ansvar för verksamhet, budget och personal på varje kontor.

Är du bra på att samarbeta med facket?

–Det borde du kanske fråga dem. Jag har själv arbetat fackligt i drygt tio år. Som utvecklingschef har jag sedan 1999 ingått i Skånekassans centrala samverkansgrupp, där klimatet varit öppet och stämningen god. Så har det även varit lokalt, där de flesta förhandlingar sker.

–Att utveckla dialogen vidare är faktiskt ett ömsesidigt ansvar för cheferna på olika nivåer och för medarbetarna eller deras fackliga företrädare.

Hur är det med ohälsan bland de anställda?

–Sjukskrivningarna har minskat väsentligt under den senaste tiden, men är fortfarande för många. Vi har arbetat mycket med chefernas sätt att hantera personalens ohälsa och engagera sig i rehabiliteringen.

Hur ska Skånekassan undvika nya långtidssjukskrivningar?

–Vi måste vaksamt följa vad som sker i omvärlden för att se vad som kan tänkas påverka socialförsäkringen och arbetet på försäkringskassan. Vi måste ligga steget före. Vi ska också se till att alla medarbetare förstår vad som håller på att hända och vad vi är tvungna att göra för att möta förändringarna. Då slipper vi obehagliga överraskningar.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA