Rädsla även på statliga myndigheter

FÖRDJUPNING: MEDDELARSKYDD2013-09-10

Anställda på de statliga myndigheterna har meddelarskydd, men det är inte alltid det fungerar i praktiken. Många ST-medlemmar är rädda för att kritisera sin arbetsgivare.

I STs arbetsmiljöundersökning svarade 24 procent av förbundets skyddsombud att de inte vågar kritisera arbetsgivaren internt och 38 procent att de inte vågar framföra offentlig kritik.

– Repressalier förekommer, säger STs ordförande Britta Lejon bestämt. Den som har varit kritisk riskerar att bli utskälld, bli efter lönemässigt eller bli utköpt.

En av STs förtroendevalda på en myndighet berättar för Publikt om en sådan situation:

– Första gången jag förde fram medlemmarnas syn på brister i myndighetens arbetsmiljö i medierna blev jag uppringd av personalchefen i mitt hem på kvällen. Hon tyckte att jag skulle ta och lugna ner mig med kritiken, annars kunde det få allvarliga följder för mig. Det upplevde jag som direkt hotfullt.

Det var några år sedan, men i år hände det igen:

– Jag berättade i medierna om vad våra medlemmar tycker om arbetssituationen. Då ringde presschefen och ville veta vad jag egentligen sagt till journalisterna och det får han inte alls forska efter. Jag tog kontakt med förbundet och vi redde ut frågan med ledningen, men jag ångrar nästan att jag inte anmälde dem.

Men det är inte lätt att bevisa att just kritiska synpunkter är en orsak till att en anställd behandlas illa.

– Det är många gånger svårt att veta om det rör sig om brott mot repressalieförbudet, säger Dan Holke, vd på LO-TCO Rättsskydd AB. En chef har goda möjligheter att jäklas med sina anställda när de leder och fördelar arbetet.

Han gissar också att det är ganska vanligt att chefer på myndigheter forskar efter vem som lämnat uppgifter till medierna.

– Det är svårt att upptäcka brott mot efterforskningsförbudet, ofta är det ren slump att det kommer fram.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA