Arbetsförmedlaren Ghassan Taha är med i MSBs personalpool. I två månader var han i ebola­drabbade Liberia och arbetade med administration. Foto: Privat.
Arbetsförmedlaren Ghassan Taha är med i MSBs personalpool. I två månader var han i ebola­drabbade Liberia och arbetade med administration. Foto: Privat.

På plats för att kämpa mot ebola

FÖRDJUPNING: INTERVJU2015-01-20

Före jul kom ST-medlemmen och arbetsförmedlaren Ghassan Taha hem efter två månader som administratör i det eboladrabbade Liberia. Han är stolt över den svenska insatsen, som leddes av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Vad jobbar du med till vardags?

– Jag arbetar på Arbetsförmedlingen som arbetsförmedlare med kunskap i arabiska. Men jag är också med i MSBs personalpool. Jag har varit utlandsstationerad tidigare, i Palestina och Kongo Kinshasa åt Folke Bernadotteakademin.

Vilken var din uppgift i Liberia?

– Jag arbetade som administratör och alltså inte direkt med sjukvård. Jag var ansvarig för personal, ekonomi och även en period för säkerhetsfrågor. Jag var också med och startade upp MSB-insatsen i staden Greenville.

Hur förberedde du dig?

– Det var ganska snabba bud. Jag fick frågan 7 oktober, åkte ner 16 oktober och kom hem 16 december. Men jag hann med en kurs om ebola på Karolinska institutet. Den kväste en del oro. Liberia, Guinea och Sierra Leone

är hårt drabbade av sjukdomen.

Hur har det varit?

– Väldigt intressant och kul, men också mycket jobb. För mig som administratör är internet viktigt och i Monrovia där vi var stationerade fungerade nätet över förväntan. När jag startade i Greenville fungerade det däremot dåligt. Men vi har telefoner som går via satellit. Jag behandlade ju inga patienter, utan det gjorde modig vårdpersonal. Klimatet är varmt och fuktigt och jag har stor respekt för den personal som arbetar i skyddsdräkterna.

Hur fungerar en utlandsmission?

– MSB står för boende och i Monrovia bodde vi på hotell. När vi satte upp missionen i Greenville var det mer spartanskt boende med möss, kackerlackor och mygg. Där sov vi i myggnätstält. Självklart har man mer i lön än hemma, man är långt bort, i tjänst dygnet runt och får extra ersättningar.

Vad säger du till dem som tror att du kan ha ebola?

– Vårt arbete omgärdas av rigorösa hälsoföreskrifter. Under hela vistelsen finns en no touch-policy. Det betyder att man inte rör varandra, vi skakar inte hand eller kramas. När vi åker hem kontrolleras exempelvis

kroppstemperaturen innan man går på planet och även när man landar i

Europa. Sedan finns ett hemkomstprogram med hälsoundersökning och debriefing.

Hur känner du efter det du varit med om?

– Jag vill att svenska folket ska vara medvetna om att MSB och andra svenska organisationer har gjort en fantastisk insats i Liberia, liksom andra internationella hjälparbetare och lokalt anställda liberianer.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA