Annons:

Osäkert politiskt läge oroar facket

FÖRDJUPNING: RIKSDAGSVALET2010-09-28

En ny Alliansregering kan komma att lätta lite på de hårt kritiserade sjukreglerna, tror flera fackliga bedömare. En obligatorisk a-kassa är också att vänta. Men Sverigedemokraternas intåg gör det svårare att förutse regeringens politik.

Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, tror att det osäkra parlamentariska läget kan göra stor skada.

– Fyra år är en väldigt lång period att försöka regera med svagt stöd. Det är inga bra förutsättningar, särskilt inte med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Den oklara situationen gör det svårt att bedöma vilken politik regeringen kommer att driva. Budgetlagens konstruktion gör att regeringen får igenom sina ekonomiska förslag, eftersom det annars skulle krävas att de rödgröna går ihop med Sverigedemokraterna om en alternativ statsbudget.

Men i lagstiftningsfrågor är Allianspartierna beroende av stöd från riksdagsledamöter utanför de egna leden. Roger Mörtvik befarar att Sverigedemokraterna kommer att stödja regeringen i att luckra upp arbetsrätten:

– Det är det mest hotfulla med den här regeringen, som jag ser det. Alliansen har gett signaler både om försvagning av anställningsskyddet och fler möjligheter till visstidsanställningar, till exempel lärlingsprovanställningar. Där utesluter jag inte att de kan få stöd av Sverigedemokraterna.

Undantag i turordningen

Ett annat SD-förslag är att arbetsgivare ska kunna undanta fem personer från turordningsreglerna i las, mot två personer i dag.

Möjligen skulle Sverigedemokraterna också kunna ge regeringen stöd för förslaget att arbetsgivaren inte ska behöva betala ut lön vid tvister om turordningsregler, tror Roger Mörtvik.

– Det innebär i praktiken att många fackliga organisationer inte kommer att tvista lokalt, för att det helt enkelt blir för dyrt. Det är obehagligt hur regeringen smygvägen verkar urholka arbetsrätten.

Han tror att frågan om en obligatorisk a-kassa kommer att högprioriteras av regeringen – för att den är så laddad. Frågan behandlas i den nyligen tillsatta socialförsäkringsutredningen.

– Den frågan bedömer jag som akut för regeringen. Man vill nog stöka undan den. Den är kontroversiell och tekniskt svår att genomföra. Det är alltså inte en fråga man vill ha över sig i nästa valrörelse.

Vet för lite om SDs politik

Men hans analys stannar vid osäkerheten kring Sverigedemokraterna:

– De vill ha höjt tak i a-kassan, men vill de ha ett obligatorium? Vi vet så lite om vad de står för i många frågor.

Ett annat område som han tror att regeringen kommer att satsa på i höstbudgeten – antagligen med stöd från Socialdemokraterna och Miljöpartiet – är arbetsmarknadsutbildningar. Där har regeringen fått hård kritik för underdimensionerade satsningar.

Förändringar i sjukförsäkringen

Men det regeringen fått mest kritik för är den stora sjukförsäkringsreformen. Roger Mörtvik tror att Alliansen kommer att backa från de hårdaste reglerna.

– Medierna har uppmärksammat alldeles för många enstaka fall för att man ska kunna fortsätta hävda att det är just enstaka fall. Det är för många människor som har kommit i kläm.

Han tror att framför allt Folkpartiet och Kristdemokraterna kommer att ha svårt att gå vidare med nuvarande regler.

– Men jag tror inte att regeringen kommer att göra om systemet i grunden. De kommer att behålla rehabkedjan med väldigt hårda krav. Men antagligen kommer man att mjuka upp
direktiven till Försäkringskassan.

Det tror även Kjell Rautio, välfärdsutredare på TCO.

– Jag bedömer att också regeringen ser att någon form av justering krävs. De nya reglerna har ställt till med så många
sociala tragedier. Men om de justeringarna kommer att vara tillräckligt stora för att till exempel tillfredsställa Miljöpartiet är svårt att säga.

Bra samtal med regeringen

STs ordförande Annette Carnhede instämmer i förhoppningen att sjukreglerna, som också ST har kritiserat, kommer att mjukas upp.

I övrigt tycker hon att det är för tidigt att säga hur den nya politiska situationen kommer att påverka STs medlemmar – mycket avgörs när de nya ministrarna presenteras.

– Jag tycker att vi har haft bra samtal med den tidigare regeringen. Nu har ju Moderaterna stärkt sin position som Alliansens starka parti och det kommer att synas på regeringens sammansättning.

Enligt Annette Carnhede har inte Alliansen presenterat något tydligt program för den statliga styrningen.

– Därför är det lite svårt att veta vad vi kan vänta oss nu. Men ST har i princip kontakter med alla departement, så vi jobbar på som förut med att skapa dialog och kontakter. Det ändras inte av att regeringen har en svagare position.

Alla bedömare som ST Press har varit i kontakt med anser att den oklara parlamentariska situationen kan få allvarliga konsekvenser för landet. Roger Mörtvik på TCO menar att osäkerheten slår hårt mot näringslivet, arbetsmarknaden och hela ekonomin.

– En parlamentarisk osäkerhet kan man hantera i en högkonjunktur med stabilitet. Men vad händer om vi hamnar i ett akut finansiellt krisläge igen? Då är det väldigt allvarligt. Det drabbar trovärdigheten för den politiska styrningen, och för kronan.

NÅGRA ANDRA FÖRSLAG FRÅN ALLIANSEN

  • Valfrihetssystemet inom Arbetsförmedlingen utökas, oklart i vilken utsträckning. Alliansen vill pröva möjligheterna med en valfrihetsmodell inom vuxenutbildningen.
  • 2010–2012 satsas 24 miljoner kronor för att utveckla »screening« som metod för tillsynsverksamhet inom arbetsmiljöområdet.
  • Lärlingsprovanställning införs.
  • Arbeta för att få fler kvinnor på chefsposition i statliga bolag.
  • Minska det statliga ägandet av företag. I valmanifestet pekar partierna ut tre bolag på en försäljningslista (Nordea, Telia Sonera & SBAB). Tre bolag är inte aktuella för försäljning (LKAB, Apoteket och Systembolaget). Alliansen skriver att staten ska vara majoritetsägare i Vattenfall, men man kan tänka sig andra delägare, till exempel AP-fonderna.
  • Höghastighetsbanor och ytterligare en fast Öresundsförbindelse för bilar och tåg mellan Sverige och Danmark ska utredas.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA