Bild: Henrik Rosenqvist

Odlar för att göra magen nöjd

FÖRDJUPNING: INTERVJU2016-03-22

På jobbet arbetar ST-medlemmen Bengt Sommarin på en så kallad synkrotronljusanläggning vid Lunds universitet. Där genomförs forskning med hjälp av röntgenljus. Men fritiden ägnar han allra helst åt fröodling.

Varför är fröodling så spännande?

– Jag är en mycket enkelspårig man, så det roligaste för mig är att äta upp det som jag har odlat! Det är mycket tillfredsställande. Nu ökar intresset för odling och många vill odla, även om det bara är på balkongen eller på en liten kolonilott. När någon står där med sex små bönplantor och den allra första skörden kan man se hur ögonen tindrar. För mig handlar det också om att ta kontroll.

På vilket sätt då?

– Jag tycker inte om när andra bestämmer över mig. En morot kan ju smaka väldigt olika. Men om jag köper en morot i affären har jag ingen aning om vad jag får – jag kan inte välja. Jag tror att det handlar om att människan är så liten nu för tiden. Det mesta är storskaligt och det är väldigt lite man som individ har kontroll över. Men när jag stoppar ett frö i jorden, ser hur det växer, skördar och äter – då känner jag mig tillfredsställd som ett nöjt barn.

Du sitter i styrelsen för Föreningen Sesam. Vad gör ni för något?

– Sesam är en förening som arbetar för att bevara mångfalden av köksträdgårdsväxter. När en sort väl har dött ut så kan den aldrig komma tillbaka. Därför försöker vi kartlägga och rädda de sorter som finns. Vi byter frön med varandra. Någon i Jämtland kanske har hittat en ovanlig ärta. Då kan vi sprida den mellan oss. Så håller vi på, håller kontakt och skickar brev med fröpåsar till varandra. Och jag har ett särskilt ansvar för att organisera kartläggningen av selleri, lök, rädisa och rättika.

Finns det några kopplingar mellan ditt intresse för odling och fröer och ditt arbete vid synkrotronljusanläggningen MAX IV-laboratoriet?

– Inte alls! Och det är en av poängerna. Om man har ena foten väldigt långt åt ena hållet tror jag att det är bra att ha den andra väldigt långt åt det andra hållet. På jobbet handlar det om grundforskning och då vet man ju aldrig vad som kan komma ut på andra sidan, kanske får man aldrig se några effekter av arbetet. Men odlingen är väldigt jordnära och synnerligen praktisk. Magen får något gott i sig och den effekten är väldigt tydlig.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA