Mycket hänger på cheferna

FÖRDJUPNING: MÅNGFALD2004-02-11

– Myndigheter är hierarkiska. Därför är det mycket viktigt att cheferna tydligt verkar för likabehandling av infödda och invandrare.

Det säger Michael Hagos, departementssekreterare på justitiedepartementet med mångfald i statsförvaltningen som arbetsområde.

I en intervju i Statstjänstemannen för två år sedan beskrev han hur myndigheterna – på regeringens order – börjat göra handlingsplaner för etnisk mångfald. I dag har det arbetet kommit längre, anser han. Nu ingår mångfaldsuppdraget i stället i myndigheternas planer för kompetensförsörjning, i perspektivet av den kommande generationsväxlingen.

–Tidigare handlade det om åtgärder generellt. Nu ingår att beakta mångfalden på de tre olika kompetensområdena ledningskompetens, kärnkompetens och stödkompetens. Det blir mer konkret.

–Och man ser att det kommer att bli luckor framför allt inom kärnkompetensen, det vill säga nyckelpersoner, handläggare och experter. Samtidigt finns de flesta invandrare i staten i dag inom stödkompetensen.

Mångfald betyder större olikheter i personalstyrkan, och myndigheterna måste se hur man kan utnyttja dem bäst utifrån verksamhetens krav, betonar han. De som kommit längst är ofta de som arbetar direkt mot allmänheten, till exempel Ams, polisen, kriminalvården.

– Det måste vara högt i tak. Om organisationen inte är benägen till förändring kan mångfalden vara ett hinder.

Michael Hagos har inte upptäckt någon direkt etnisk diskriminering i staten. Däremot indirekt, exempelvis genom att man associerar en persons kompetens efter ursprungslandets utvecklingsnivå.

– En ekonomiutbildning från Macao kanske inte ser ut som en riktig ekonomiutbildning. Men högskoleutbildningar är väldigt internationella, man läser ofta bokstavligen samma böcker i tredje världen som på Harvard. Språkkraven kan också vara diskriminerande, anser han.

– Kraven överdrivs, och man överbetonar artikulationen. Språk är bara en teknik, det viktiga är att man förstår varandra.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA