Tävlingar i drönarflyg sker på utstakade banor och de som tävlar har speciella glasögon på sig för att se det drönaren ser, berättar Jonas Åberg.
Bild: Anders Andersson
Tävlingar i drönarflyg sker på utstakade banor och de som tävlar har speciella glasögon på sig för att se det drönaren ser, berättar Jonas Åberg.

Tävlar med drönare

MIN FRITID: DRÖNARPILOT2023-04-28

Som ledare för landslaget i drönarflyg har ST-medlemmen Jonas Åberg bidragit till att utveckla den unga sporten i Sverige. Till vardags är han it-tekniker vid Högskolan i Halmstad.

Av:  Jenny Damberg

”Jag började med modellflyg långt innan jag började med drönare. När man flyger modellflyg ser man planet från utsidan. När vi flyger drönare har vi glasögon och ser det drönaren ser. Det innebär helt olika sätt att tänka och förhålla sig.

Mitt intresse för drönarflygning började med tekniken, jag byggde egna drönare. Sedan är det också spänningen och adrenalinet under tävlingarna – och den gemenskap som finns runt dem. Det finns alltid någon man kan bo hos när man reser långt för en tävling.

Flera av dem som varit aktiva inom sporten har blivit professionella drönarflygare, de filmar eller arbetar på uppdrag av företag. Men för mig har det mest varit någonting roligt.

Tävlandet i drönarflyg började komma i gång 2015. Två år senare gick Sveriges Modellflygförbund in med stöd, och sedan dess finns en svensk cup med omkring tio tävlingar per år. Racen går runt utstakade banor på modellflygfält eller andra fält sanktionerade av Sveriges Modellflygförbund. Det finns deltagare från tioårsåldern och uppåt, jag är en av de äldre som har tävlat aktivt. Tyvärr är det få kvinnor som tävlar i drönarflyg.

2018 arrangerades det första världsmästerskapet i drönarflyg, i Kina. Jag försökte kvala, men tappade den plats jag eventuellt hade kunnat få. Då erbjöd jag mig i stället att åka med som lagledare. Jag skötte bokningar, kontakten med tävlingsarrangörer och sådana saker. Det gick riktigt bra för laget, vi fick silver totalt. Vår junior blev juniorvärldsmästare och en av våra seniorer kom på fjärdeplats. 2019 kom vi på en sammanlagd sjätteplats. Sedan dess har det varit pandemi, men i slutet av året planeras ett nytt världsmästerskap, i Sydkorea. Blir det av och de vill ha mig med så åker jag då också.”

Jonas Åberg

Ålder: 41 år.

Bor: I Halmstad.

Arbete: På it-avdelningen vid Högskolan i Halmstad.

Gör på fritiden: Tävlar i drönarflyg, cyklar och klättrar i Halmstad klätterklubb.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA