»Man måste gilla sol och regn«

FÖRDJUPNING: LANTBRUK2005-08-23

På Statens Lantbruksuniversitet i Skara pågår omfattande forskning, utbildning och försöksverksamhet kring djur och natur. Att få delta i detta gör vardagen både intressant och meningsfull, tycker försökstekniker Lars Johansson.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Vi befinner oss i Skaraborg, Sveriges kotätaste region.
I en gammal ekhage, som tillhör Götala gård utanför Skara, betar stutarna lugnt i förmiddagssolen. Men på gården är det bråda dagar. Kornet håller precis på att gå i ax, och då är det dags att skörda och ta nya prover till pågående forskningsprojekt.

Här, på en av sina försöksgårdar, bedriver Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, flera projekt. Ett av dessa gäller helsädesensilering.

Varierande arbetsdagar

Ensilage gjort på helsäd är ett bra foderkomplement till stutar och växande djur. Nu vill man se vilka skillnader det blir på fodret – och hur djuren äter av det – om säden skördas i axgång eller först 14 dagar senare.

Runt midsommar har försökstekniker Lars Johansson varit ute på kornåkern varannan dag för att följa utvecklingen. Hans uppgift är bland annat att hjälpa forskarna vid SLU i Skara att bedöma när det är dags att skörda. Han deltar även i flera andra projekt som handlar om ekologisk odling och ekologisk mjölkproduktion, till exempel vitaminprojektet. (Se artikel på nästa uppslag.)

Lars Johanssons arbetsdag kan innebära allt från att mäta beteslängder, titta på faunan och på djurs betningsbeteende – till att väga tjurar på 670 kilo och att konstruera hjälpmedel som minskar den fysiska belastningen i arbetet.

Veckan efter midsommar höll Lars Johansson också på och klippte prover ur små försöksodlingar på en gård i Lanna, några mil utanför Skara.

Genom att jämföra vitaminhalten i olika gräsblandningar – klöver och timotej, klöver och ängsvingel, käringtand och timotej – försöker man hitta den optimala blandningen.

Bönderna deltar gärna i försöken

Ungefär hälften av Lars Johanssons arbetstid går åt till besök hos bönder i Västra Götalands och Värmlands län. Bönderna deltar gärna i olika fältförsök, trots att det innebär en del extra pappersjobb. Många blir rent av besvikna när ett projekt är avslutat, berättar Lars Johansson.

–Det fina i jobbet är kontakten med alla intresserade människor och att det är fritt. Periodvis blir det en hel del bilkörning och långa arbetsdagar, å andra sidan får du mycket motion på arbetstid. Men man måste gilla sol och regn!

Arbete och fritid går ihop

Lars Johansson är uppvuxen på en bondgård i Bohuslän med 20 hektar åker och 20 kor.

–Jag gillar djur och natur och valde därför redan tidigt att börja jobba med lantbruk. Det har jag hållit på med i så gott som hela mitt liv. Jag är dessutom fritidsbonde, så jag kan både köra traktor och tala med bönder på bönders vis.

Förutom en vanlig lantbruksskola har Lars Johansson en lantmästarutbildning från Alnarp, en tvåårig högskoleutbildning, som är populär än idag. Efter 30 år som försökstekniker är hans månadslön mellan 22 000 och 23 000 kronor.

–Som lantmästare har man inte läst något ämne riktigt djupt, men har en bredd, som är bra i det jobb jag har. Man lär sig bland annat växtodling, ekonomi, husdjur och maskin.

Vid sidan om jobbet och den egna bondgården ägnar Lars Johansson en hel del tid åt det fackliga arbetet. Han är sektionsordförande för ST inom SLU i Skara, där ST har 45 medlemmar. Dessutom är han kassör i avdelningen (221), som har runt 800 medlemmar i hela landet.

Periodvis tar jobbet och facket mer än heltid. Då gäller det att planera sin tid väl.

–Efter 25 år med fackligt arbete hade jag funderat på att lägga av, men på något sätt lyckades de ändå övertala mig att fortsätta. Jag är ju så intresserad av människor – både av att besöka bönder och av dem jag träffar i fackliga sammanhang. Dessutom känner jag stor tacksamhet mot ST som gett mig så mycket utbildning, bland annat i ledarskap.

SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET

o Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ansvarar för utbildning och kompetensförsörjning inom jordbruk, skogsbruk, livsmedelsindustri, miljövård, kretsloppssystem, veterinärmedicin och bioteknologi.

o Huvudverksamheten är förlagd till Alnarp, Skara, Ultuna och Umeå. Forskning, utbildning och försöksverksamhet bedrivs på ett trettiotal platser över hela landet.

o Totalt 3 200 människor arbetar vid SLU; cirka 140 av dessa är försökstekniker.
o Götala gård ägs av Skaraborgs läns Hushållningssällskap, men SLU har en fältstation med köttdjursuppfödning – den enda i Sverige – på gården. SLU äger stallarna och djuren och har några anställda, men köper en del tjänster av hushållningssällskapet.

o SLU bedriver försöksverksamhet även på Tingvalls gård i Bohuslän, som ägs av Hushållningssällskapet Väst. Här tittar man bland annat på ekologisk mjölkproduktion. 

Ordförklaringar:

o Ensilage. Djurfoder som konserverats i silo eller inneslutits i plast, där jäsning sker. Bereds oftast av vallfoder (gräs), blast och andra gröna, saftiga fodermedel.
o Kraftfoder. Blandning av olika spannmål med tillsats av ärter och sojamjöl.
o Stut. Kastrerad tjur.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA